24 Svibanj 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Nacrt odluke o novom radnom vremenu ugostiteljskih objekata: disco clubovi vikendom do 02.00, ljeti do 03.00, a blagdanima do 04.00 sata

Deseta sjednica Općinskog vijeća održana je 30. studenog 2017. godine s usvojenim dnevnim redom od 16 točaka, od kojih su prve točke bile usvajanje zapisnika s prethodne sjednice, te vijećnička pitanja i inicijative.

Načelnik Uprave policije Orašje Josip Petrić odgovarao je na vijećnička pitanja o stanju sigurnosti na području općine Orašje, što je i bila prva radna točka sjednice Općinskog vijeća.

Vijećnici su zaključkom usvojili Izvješće o izvršenju Proračuna Općine Orašje za prvih devet mjeseci ove godine, a zatim raspravljali o nacrtu Proračuna za 2018. godinu Planirani primici Općine u 2018. godini su 6.800.000,00 KM, a istom iznosu planirani su i rashodi. Nacrt Proračuna je usvojen kao dobra osnova za izradu prijedloga Proračuna koji bi trebao biti donesen do kraja godine.

Predložene izmjene i dopune Poslovnika, koje su nakon rasprave i usvojene, bolje uređuju oblasti rada Vijeća koje do sada nisu bile razrađene u Poslovniku. Vremenski su, rokovima, načinom odgovaranja i brojem ograničena vijećnička pitanja, definirana su pojašnjenja ili bolja formulacija nekih procedura koje se koriste u praksi poput vremena trajanja replike, ispravke netočnog navoda, te precizniji način ostvarivanja ovog prava, urađene su i druge slične izmjene, a sve u cilju racionalizacije rasprave i bolje organizacije rada Vijeća. Na Odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika predloženo je u više amandmana o kojima su se vijećnici izjašnjavali pojedinačno, ali potrebnu većinu dobio je samo jedan amandman.

Usvojen je i Statut Centra za poduzetništvo Orašje, što je bila zakonska obaveza nakon upisa u ovog društva u Sudski registar. Općinsko vijeće Orašje ranije je osnovalo Centar za poduzetništvo općine Orašje kao društvo sa ograničenom odgovornošću, s ciljem pružanja pomoći i podrške razvoju MSP – a, obrtnicima i poljoprivrednicima na području općine Orašje, razvoju, pripremi i provedbi projekata iz različitih domaćih i međunarodnih izvora, posebno pretpristupnih fondova Europske unije od interesa za Općinu. Nakon usvajanja Statuta, vijećnici su podržali i Odluku raspisivanju Javnog natječaja za izbor i imenovanje članova Nadzornog odbora Centra za poduzetništvo. Za provedbu ove Odluke zadužen je Općinski načelnik.

Odobrena je i prodaja gradskog građevinskog zemljišta od 53m2 putem izravne pogodbe Elektroprivredi HZHB d.d. Mostar, radi izgradnje trafostanice na lokaciji u Orašju, u neposrednoj blizini gradske tržnice i Centra za djecu sa posebnim potrebama.

Na sjednici Vijeća utvrđeno je da je od javnog interesa izvođenje radova polaganja TK kabela i cijevi u putnom pojasu magistralnih, regionalnih, lokalnih i nekategoriziranih putova u svrhu skraćenja petlje i rekonstrukcije TK mreže Orašje-Ugljara, te da se može pristupiti nepotpunom izvlaštenju zemljišta koje pripada Općini, a proteže se u cestu uz čiji rub kablovi prolaze.

Donesena je i Odluka o raspisivanju Javnog natječaja za izbor i imenovanje članova Školskog odbora Osnovne škole fra Ilije Starčevića u Tolisi zbog nadolazećeg isteka mandata dosadašnjim članovima.

Nacrt Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području općine Orašje izazvao je vijećničku raspravu. Promjena zakonske regulative u predmetnoj oblasti, primjedbe ugostitelja na važeću Odluku, primjedbe građana na dužinu radnog vremena ugostiteljskih objekata i u vezi s tim kršenjem javnog reda i mira razlozi su donošenja nove Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području općine Orašje. Novom Odlukom utvrđeno je vrijeme rada smještajnih objekata, catering objekata, objekata jednostavnih usluga i barova do 24.00 sata, a disco clubova, noćnih barova i klubova do 01.00 sat, s tim da se radno vrijeme može produžiti vikendom najduže za jedan sat. Disco klubovi, noćni klubovi i barovi moći će raditi do 04.00 sata na Veliku Subotu, 1. i 2. dan Uskrsa, danu prije i na Veliku Gospu, Badnjak, 1. i 2. dan Božića, Novu Godinu i Sveta tri kralja, dok će ostali ugostiteljski objekti moći raditi do 02.00 sata na te dane. Za vrijeme ljetnih godišnjih odmora u periodu od 20.07. do 16.08. disco clubovi, noćni klubovi i barovi moći će produžiti radno vrijeme svakim danom do 03.00 sata, a drugi ugostiteljski objekti do 02.00 sata, kao i u periodu od 20.12. do 10.01. U Novogodišnjoj noći radno vrijeme ugostiteljskih objekata je neograničeno, a za vrijeme državnih i vjerskih blagdana može trajati dva sata duže od 24.00 odnosno 01.00 sat. Vijećnici su se složili s nacrtom ovakva režima rada ugostiteljskih objekata, a ova Odluka naći će se još jednom prije konačnog usvajanja i nakon održane javne rasprave s građanima na dnevnom redu neke od narednih sjednica Vijeća.

Novi članovi Nadzornog odbora JP "Komunalac" su Igor Orkić, Anto Mikić i Marijan Arlović, dok su dosadašnji razriješeni zbog isteka mandata.

Darko Brašnić, Tajiba Nurkić i Mara Dabić imenovani su Rješenjem u Upravno vijeće Doma zdravlja Orašje, a Mandalena Lukač, Marijan Maskaljević, Ivan Filipović, Kristina Dominković i Mandica Jurić u Upravno vijeće Dječjeg vrtića "Pčelica" Orašje.

Na kraju sjednice Vijećnici su usvojili Konačno izvješće o procijenjenoj šteti prouzročenoj sušom na području općine Orašje u visini od 3.492.476,44 KM.

Pročitano 166 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Švicarski crveni križ

Švicarski crveni križ

Izdvajamo one koje se tiču osobito zapošljavanja invalidnih osoba preko...

Spomen-park za stradale iz II. svjetskog rata i poraća u Mahali

Spomen-park za stradale iz II. svjetskog rata i poraća u Mahali

Manifestacijom “Dani sjećanja” od 1996., u neprekinutom nizu od 22...

Orašje: Policiji preko vikenda prijavljeno više prometnih nezgoda, te slučaj obiteljskog nasilja

Orašje: Policiji preko vikenda prijavljeno više prometnih nezgoda, te slučaj obiteljskog nasilja

Prema izvješću MUP-a Županije Posavske preko vikenda se na području...

U Orašju Sportske igre mladih u četvrtak 24. svibnja

U Orašju Sportske igre mladih u četvrtak 24. svibnja

Šestu godinu za redom Orašje će biti domaćin najveće amaterske...

Crveni križ Orašje – Odluka o osnivanju Gospodarskog društva i nabavka kombi vozila

Crveni križ Orašje – Odluka o osnivanju Gospodarskog društva i nabavka kombi vozila

Skupština Crvenog križa općine Orašje donijela je Odluku o osnivanju...

Održano 22. županijsko natjecanje “Sigurno u prometu” za ŽP

Održano 22. županijsko natjecanje “Sigurno u prometu” za ŽP

OŠ Ruđera Boškovića Donja Mahala danas je bila domaćin 22....

Matea Ilišević i Andrea Radan osvojile 1. i 3. nagradu na Banjalučkom bijenalu 2018.

Matea Ilišević i Andrea Radan osvojile 1. i 3. nagradu na Banjalučkom bijenalu 2018.

Matea Ilišević iz Donje Mahale, učenica Osnovne glazbene škole Orašje,...

U Orašju održan završni pionirski odbojkaški turnir za prvaka BiH u ženskoj konkurenciji

U Orašju održan završni pionirski odbojkaški turnir za prvaka BiH u ženskoj konkurenciji

Na završnom odbojkaškom turniru za pionirskog prvaka BiH u ženskoj...

MUP Županije Posavske u kampanji „Zajedno za ljepši grad“

MUP Županije Posavske u kampanji „Zajedno za ljepši grad“

Pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova SAD, Međunarodnog programa pomoći u...

Kraj ''Viagre''? Matične stanice spašavaju i povećavaju ''stvar''

Kraj ''Viagre''? Matične stanice spašavaju i povećavaju ''stvar''

U nedavnim pokusima naučnici su uvidjeli da ubrizgavanje 20 miliona...

Malo sira za više zdravlja

Malo sira za više zdravlja

Mala porcija sira smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

Uvin čaj: odličan lijek za ženske i muške probleme!

Uvin čaj: odličan lijek za ženske i muške probleme!

Prvo ćemo opisati kako izgleda biljka uva, gdje raste, i...