50 puta je opasnija od heroina, ali... - Prisustvo "zombi droge" kod nas niko ne vještači

Džemal Murga: Uzorke mora neko vještačiti

Za razliku od Hrvatske, u koju je stigla opasna droga fentanil, u MUP-u KS-a navode da je nisu uočili na terenu

Još traje toksikološka analiza kojom bi mogli biti potvrđeni prvi slučajevi predoziranja fentanilom u Hrvatskoj. Riječ je o dva muškarca u 40-im godinama kod kojih je pronađen fentanil, a bili su liječeni ovisnici o opijatima.

Poseban protokol

Riječ je o drogi 50 puta opasnijoj od heroina, a u Hrvatskoj su zabilježena i prva predoziranja. Upozorenje je izdao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

”Prvi susret s fentanilom smo imali na turističkim događajima tijekom sezone, kad su stranci sa sobom donijeli fentanil. Inače, u RH ga nije bilo, ali evo sad imamo i prvo predoziranje fentanilom”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

image

U Hrvatskoj su zabilježena prva predoziranja

A ima li ove tzv. zombi droge u Bosni i Hercegovini, pitali smo policijske agencije i predstavnike terapeutskih zajednica. Odgovaraju da još nema opasnosti. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kažu da operativnim radom na terenu nije uočeno da droga fentalin kruži, da je dostupna ili da konzumenti narkotika eventualno eksperimentišu sa njom. Ilegalne proizvodnje i distribucije fentanila u našoj zemlji nema. Do sada nije bilo zapljene.

- Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a nisu evidentirali oduzimanje materije koja svojim izgledom i drugim karakteristikama asocira na drogu fentanil. U Kantonu Sarajevo nije evidentirano korištenje pomenute droge niti nadležne organizacione jedinice raspolažu podacima da se droga fentanil ilegalno preprodaje, istakli su.

Izvršenim provjerama utvrđeno je da nema evidentiranih prijava medicinskih, veterinarskih i farmaceutskih ustanova o vršenju zloupotreba i krađa medikamenata u čijem sastavu se nalazi fentanil, pojašnjavaju u ovoj policijskoj agenciji.

Šahim Kahrimanović iz Terapijske zajednice Kampus kaže da štićenici ove ustanove nisu dosad pokazali ovisnost o ovoj drogi, već uglavnom o heroinu, amfetaminima...

- Dosad nismo naišli na konzumente ove sintetičke droge, kazao je on.

Policajac u penziji i nekadašnji inspektor Odjela za suzbijanje narkomanije MUP-a KS-a Džemal Murga kaže za Oslobođenje da mu je dobro poznata ova droga još iz rata. Naime, u Bosni i Hercegovini postoji medicinski fentanil. Koristi se za jake bolove u terminalnoj fazi bolesti. Propisuje se po strogom, posebnom protokolu. Međutim, za vrijeme agresije na BiH bilo je pokušaja da se ova droga ukrade iz medicinskih ustanova.
Suštinski problem

On nije siguran da li se danas policija bavi ovim problemom suštinski.

Mi smo redovno posjećivali medicinske ustanove i prebrojavali sve ono što bi ovisnici mogli da koriste kao zamjenu, kaže nam penzionisani policajac

- Nisam siguran da li naši forenzičari imaju nesporni ili sporni uzorak da uporede. Ko zna da li je bilo žrtava ove droge? Mi to ne znamo, zato što to niko nije vještačio. Kad sam radio, ko god je bio overdose, ja sam tražio kateterom da se izvadi urin i utvrdi koja je droga. Tako smo znali o čemu se radi, čak se i u zatvor išlo, ističe Murga.

Fentanil i mali broj njegovih derivata (alfentanil, sufentanil, remifentanil i karfentanil) koriste se kao analgetici i anestetici u humanoj i veterinarskoj medicini.

Uz njihovu legitimnu upotrebu kao lijekova, te za istraživanja, fentanil i njegovi derivati ​​također imaju dugu povijest nedopuštene upotrebe kao zamjena za heroin i druge opioide.

Džemila Busnov

Izvor: oslobodjenje.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće