U POVODU DANA GRADA ORAŠJA, ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA ORAŠJA

U POVODU DANA GRADA ORAŠJA, ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA ORAŠJA

Gradsko vijeće Orašje danas je u Kulturnom centru Ivo Gregurević, održalo svoju svečanu sjednicu u povodu Dana Grada Orašja, u nazočnosti velikoga broja gostiju, visokih dužnosnika iz BiH i Hrvatske, među kojima je bio i predsjednik Vlade F BiH Nermin Nikšić, te gosti iz susjednih općina u ŽP.

Prije početka sjednice, brojna su se izaslanstva poklonila poginulim i umrlim braniteljima i položili cvijeće kod Spomen obilježja u Gradskom parku. Najprije su to učinili predstavnici HNS-a na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem, potom premijer Vlade F BiH Nermin Nikšić, predsjednici Vlade i Skupštine ŽP Đuro Topić i Blaž Župarić s ministrima, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata na čelu s ministrom branitelja ŽP Ilijom Miškovićem, Ivo Dominković Bizi i Ilija Vincetić, potom generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić i konzulica RH u Orašju Jadranka Modrić, predsjednik Gradskog vijeća Orašja i gradonačelnik Stanko Vincetić i Marijan Oršolić, izaslanstva Vukovarsko srijemske i Osječko baranjske županije, te Ministarstva unutarnjih poslova ŽP, predstavnici HDZ-a 1990 i SDA, MK Posavac Orašje i izaslanstvo 3. pj. bojne 6. pj. brigade OS BiH. Opijelo je izmolio oraški župnik fra Bono Kovačević, koji je pozvao na mir u svijetu i molitvu za sve nevino stradale.
Potom su cvijeće, na spomen obilježju šehidima položili, uz premijera Nikšića i predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, gradonačelnik Marijan Oršolić, te predsjednik i dopredsjednik Gradskog vijeća Orašje Stanko Vincetić i Alen Aljukić i izaslanstvo SDA Orašje.
Svečanu sjednicu Gradskog vijeća u KC Ivo Gregurević otvorio je predsjednik Stanko Vincetić koji je na početku obraćanja istaknuo kako je Grad Orašje sredina koja je i u najtežim trenucima znala naći načina kako opstati. Naglasio je kako je današnji dan vezan uz datume 23. i 25. listopada 1992. godine kada je današnji prostor Grada Orašja vraćen od agresora i konačno zaokružen. Na koncu je izrazio i veliki optimizam, dodajući kako ovaj prostor ima budućnost i perspektivu.
Prvi čovjek lokalne zajednice gradonačelnik Marijan Oršolić poručio je kako današnjom sjednicom želi poslati poruku mira i nade u bolje sutra. –„Osnova naše budućnosti je obrazovanje i pružanje jednakih prilika svima, kao jednakost svih pred zakonom. Želja nam je da kvalitetom svoga rada zaustavimo ili umanjimo odlazak iz ove sredine, a u zadnje vrijeme česti su povratci mladih obitelji koji ovdje vide svoju budućnost“. Oršolić je naglasio kako je povjerenje građana ključna odrednica opstojnosti, a pri tom je zahvalio vijećnicima, gradskoj administraciji, djelatnicima javnih poduzeća i institucija na dobroj suradnji.
–„U nepune tri godine pokrenuli smo brojne velike projekte, neke smo završili, neki projekti su u završnim fazama, a neki u fazi izvršenja“, kazao je gradonačelnik, te od najbitnijih spomenuo pročistač vode u Kostrču koji je građanima osigurao pitku vodu i završen je prošle godine. Zatim Dom zdravlja u Orašju čija se izgradnja financira zajedničkim sredstvima Grada, Vlade ŽP, te Vlada FBiH i RH. Izgrađena je Zgrada za socijalno stanovanje u kojoj su u 25 stanova smještene obitelji sa socijalnim potrebama, izgrađen je glavni projekt za Gospodarsko kulturni centar Beer fest, kao i projekt „Lučica na Savi“, završen je projekt Kulturnog centra Ivo Gregurević, kao i zgrada konzulata RH.
Pored toga završeni su, ali i započeti brojni projekti cestovne infrastrukture, u tijeku je proširenje vodovodne i kanalizacijske mreže, a izvršena je sanacija objekta DV Pčelica. Stvoreni su uvjeti za izgradnju stambeno-poslovnih zgrada, a tijekom ove godine očekuje se puštanje u rad jedne tvornice iz oblasti prehrambene industrije. Završen je projekt Urbanističkog Plana Grada, a započete su aktivnosti na rješavanju problema na deponiji smeća. –„Jedan od krucijalnih projekata za razvoj grada je Kabliranje 110 kw voda, za kojeg je izgrađen glavni projekt, a uz ove projekte radimo na razminiranju površina u Jenjiću i Vidovicama, izgradnji lovačkog doma , izradi projekta Trga 106. HVO brigade , uređenju gradskih parkova i drugog. Vizija gradske uprave provodit će se brzim donošenjem odluka i još većim ulaganjem resursa u gospodarsku zonu sa ciljem otvaranja dodatnih novih kvalitetnih radnih mjesta, ulaganjem u razvoj trgovine, turizma i ugostiteljstva i podizanjem sveobuhvatne razine kulture življenja“, poručio je uz ostalo gradonačelnik Oršolić, te zahvalio svima na dolasku na svečanu sjednicu GV-a povodom Dana Grada Orašja.
U drugom dijelu svečane sjednice uručena su javna priznanja Grada Orašja i to: Plaketa za doprinos razvoju i ugledu ove sredine, dodijeljena je premijeru F BiH Nerminu Nikšiću. U obrazloženju je navedeno kako je ovaj diplomirani pravnik rođen u Konjicu 1960. godine, a najveći doprinos za Grad Orašje zaslužio je kao predsjednik Vlade Federacije BiH od 2011. godine. Upravo za vrijeme vladavine premijera Nikšića izglasan je Zakon o pripadnosti javnih prihoda koji je prije 10 godina stabilizirao Proračun ŽP iz kojeg se i danas financiraju mnogi kapitalni, razvojni i drugi projekti. U postupku kojeg je započeo Nikšić, regionalna cesta R-464 Orašje-Odžak razvrstana je u magistralnu cestu, što je doprinijelo olakšanju za Proračun ŽP. Poslije katastrofalnih poplava 2014. godine, osobnim zalaganjem gospodina Nikšića došlo je do rekonstrukcije obrambenog savskog nasipa na području grada Orašja, u koju je uloženo 20 milijuna KM, nasipa ključnog za daljnju obnovu i život na ovim prostorima. Kao premijer zalagao se za kvalitetan život svih stanovnika Federacije, pa tako i stanovnika grada Orašja i njegov trud nije zaboravljen.
Plaketa za doprinos razvoju i ugledu ove sredine, dodijeljena je i predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, koja zbog službenog puta danas nije bila u Orašju, a u njenoj odsutnosti nagradu je primio njezin izaslanik. -Predsjedateljica Vijeća ministara BiH gospođa Borjana Krišto rođena je u Livnu 1960. godine, a diplomirala na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Obavljala je niz funkcija na raznim nivoima vlasti i vodeći računa o svim Hrvatima u BiH, nije izostala njena potpora na području tada općine Orašje, a sada Grada. To se naročito pokazalo za vrijeme obnašanja funkcije predsjednice Federacije BiH kad je davala snažnu financijsku potporu organizaciji Dana Tolise, manifestacije koja je zahvaljujući tim počecima, uz Filmski festival Ivo Gregurević izrasla u prepoznatljivu manifestaciju i ponos Grada Orašja. Zbog visokog pokroviteljstva manifestacije Dani Tolise proglašena je za prvu počasnu građanku Tolise, a zbog promicanja demokratskih vrijednosti, kao i zalaganja za kulturni razvoj grada Orašja, ovogodišnja je dobitnica Plakete Grada Orašja, navedeno je u obrazloženju.
Javno priznanje, Plaketa Grada Orašja za zasluge u obrani ovoga područja i naroda tijekom Domovinskog rata, koja se dodjeljuje uz poklon-dva mala zlatna dukata, dodijeljena je Iliji Vincetiću, legendarnom brigadiru 106. brigade HVO-a Orašje, poznatom u braniteljskoj populaciji Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao nepokolebljivom borcu. Četiri mjeseca je Vincetić proveo u Starom gradu-Paklenici i to u ulozi zamjenika zapovjednika samostalnog bataljuna. Bio je i zamjenik zapovjednika 164. brigade Hrvatskog vijeća Starigrad – Paklenica, a zatim i načelnik stožera 106. brigade HVO-a, a nakon toga i načelnik stožera Operativne zone Bosanska Posavina i ujedno zamjenik zapovjednika. Najveće zasluge, osim u strategiji i vještini ratovanja, stekao je tako što je očuvao mir između Hrvata i Bošnjaka u Orašju za vrijeme rata i nije dopustio sukob između ova dva naroda u čak tri navrata. Bošnjaci su uz Hrvate ostali u Orašju braniti svoje domove. Zbog zasluga u očuvanju teritorija i obrane naroda grada Orašja u Domovinskome ratu, Ilija Vincetić je zaslužio javno priznaje -Plaketu Grada Orašja.
Istim povodom Zahvalnicu i mali zlatni dukat je primio Ivo Dominković- Bizi, prvi zapovjednik legendarne Samostalne protuoklopne satnije 106-te brigade HVO-a Orašje. Osnivač je i prvi zapovjednik legendarne elitne postrojbe „Vojska babe Mare“ koja je u Posavini bila poznata još kao Lovci na tenkove. Ivo Dominković rođen je 1961. godine u Tolisi, a kao dragovoljac aktivno se uključio u Domovinski rat u Republici Hrvatskoj i raspoređen je u Stari Grad – Paklenicu. Iskustvo koje je tamo stekao, pokazat će se dragocjenim u obrani Bosanske Posavine i područja općine Orašje u ljeto 1992. godine, kada je i ranjen. Za vrijeme rata obnašao je razne dužnosti, a nakon obrane Orašja u velikosrpskoj ofenzivi Osveta 1995. godine premješten je u Zborno područje Osijek, gdje je sudjelovao u vojnoredarstvenoj akciji Oluja. Dobio je čin pukovnika za vrijeme rata, a sasvim sigurno zaslužio i Javno priznanje Grada Orašja, stoji u obrazloženju odluke.
Na koncu sjednice gradonačelnik Marijan Oršolić uručio je prigodan dar Draganu Čoviću, počasnom građaninu Grada Orašja, koji je također uputio prigodne riječi i čestitke povodom Dana Grada. Glazbeni dio programa upotpunili su zbor Adoro i tamburaški sastav Raščica.

Izvor: Facebook Radio Orašje

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće