Štiti se kriminal: Ministarstvo poljoprivrede krši zakon te odbija dati informacije o poljoprivrednim poticajima

U inbox portala javio nam se Mato Martinović s tvrdnjom kako mu Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP na čijem čelu je ministar Mato Brkić odbija dati informacije o korisnicima poljoprivrednih poticaja za 2017 godinu.


Naime, dana 12.04.2018 godine Mato je podnio zahtjev u kojem traži da mu se dostavi lista korisnika i isplaćeni iznosi za poljoprivredne poticaje iz 2017 godine. Radi se nešto manje od 2 milijuna KM.
Po zakonu iz ministarstva su bili dužni na zahtjev odgovoriti u roku od 15 dana, što nisu učini. Ne samo da nisu odgovorili u roku od 15 dana već na zahtjev nisu odgovorili sve do današnjeg dana. Bez ikakvog objašnjenja ministarstvo je odlučilo ignorirati zahtjev.

Štiti se kriminal
Kako ovo nije prvi puta da iz Ministarstva krše zakon o pravu na pristup informacijama, (ranije su ignorirali moj osobni zahtjev ), jasno je da nešto kriju, odnosno da štite kriminal. Zamislite, kako bi javnost reagirala kad bi isplivale informacije da je ministar svojoj firmi dao poticaje, ili da su velike iznose poticaja dobili ljudi koji nemaju veze s poljoprivredom.
Tu se radi o velikim iznosima, radi se o milijunima koji se troše netransparentno. Samo u zadnjih 5 godina Ministarstvo poljoprivrede vlade ŽP podijelilo je oko 10 milijuna maraka poticaja. Građani i dalje nemaju informacije tko je dobio te novce. Dužnost svih građana je da se bore, jer najmanje na što imamo pravo je da znamo kome vlada dijeli naš novac.

Autor: Mario Pejić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće