Đuro Topić: Nastaviti započeto i zaposliti ljude

Ukoliko HDZ BiH zadrži vlast u opštini Orašje, nastaviće započete projekte i otvoriti nova radna mjesta, najavljuje Đuro Topić, kandidat HDZ BiH za načelnika ove opštine i aktuelni načelnik.

Smatra da građani Orašja treba da glasaju za ovu stranku "kako bi oni koji su bili na vlasti prethodne četiri godine završili započete projekte". Topić, takođe, ističe da je potrebna i veća pomoć države jer su sadašnji grantovi nedovoljni za ozbiljnije projekte.

NN: Šta će biti Vaši prioriteti ukoliko osvojite novi mandat?

TOPIĆ: Razvoj gospodarstva i nova radna mjesta. Nastavićemo koristiti konkurentnu prednost kao što je blizina granice, dobra putna komunikacija i zemljište kao dobar prirodni resurs. Očekujemo da ćemo otvoriti još jednu poduzetničku zonu i očekujemo znatan broj novih radnih mjesta u direktnoj proizvodnji.

NN: Kako to mislite realizovati?

TOPIĆ: Planove temeljimo na onom što smo započeli u ovom mandatu. Nastojaćemo zadržati trend da u proračunu izdvajamo 300.000 do 500.000 KM za poticaje gospodarstvu, te agencijama i udrugama koje se bave biznisom.

NN: Ima li još neki način, osim poticaja iz proračuna?

TOPIĆ: Počinjemo i izradu studije ekonomske isplativosti za gradnju hladnjača i sušara za voće i povrće. Na taj način ćemo pokušati argumentirano privući nove investitore, s pokazateljima koji će biti dovoljni da neko uloži novac u ove prostore. Osnovali smo razvojnu agenciju, pripremamo osnivanje poduzetničke komore, a iz organizacije "Prsten" iz Hrvatske očekujemo nove investicije. Koristićemo poljoprivredne potencijale i građevinski materijal, ali i blizinu autoceste Zagreb - Beograd.

NN: Koji su to parametri koje ćete pokazati investitorima?

TOPIĆ: Povoljno zemljište opremljeno infrastrukturom. Tako smo već započeli tri investicije, a imamo i poticajne mjere za puštanje u pogon proizvodnih hala, projekat sustipendiranja studenata s investitorima za zanimanja koja im trebaju. Smanjili smo cijenu vode i odvoza smeća za proizvodna preduzeća.

NN: I kako se sada živi u Orašju?

TOPIĆ: Kao i u drugim dijelovima BiH. Veliki broj ljudi rješava svoj status kroz braniteljska prava i invalidnine. Trend koji zastupa država, ulažući više novca u nerazvojne oblasti, kao što su socijalna davanja, a ne u razvoj, nama kao lokalnoj zajednici pravi probleme jer ne dobivamo grantove kojima bismo realizovali naše projekte.

NN: Ima li kriminala u opštini Orašje?

TOPIĆ: Mi smo općina koja gotovo da nije imala žalbi na procedure nabavki, a da ih ima pokrenuo bih mjere koje bi to odmah riješile.

NN: Da li ste ispunili obećanja koja ste dali prije četiri godine?

TOPIĆ: Veliki dio. Pokrenuli smo upošljavanje, asfaltirali i osvijetlili sve ulice u našim naseljima i počeli izgradnju vodovoda, kojim smo doveli vodu u sva naša naselja i razveli je u 60 posto domaćinstava, pripremamo projekat kanalizacije, gasifikaciju, gradimo novu srednju školu i sportske dvorane.

NN: Zašto bi građani Orašja glasali baš za Vas i Vašu stranku?

TOPIĆ: Onaj ko je bio na vlasti četiri godine mora reći šta je napravio i šta je pokrenuo. Očekujem podršku građana kako bismo realizovali sve ciljeve za koje imamo projekte i sustave finansiranja.
O nerealizovanim planovima

NN: Opozicija Vam zamjera da niste realizovali Strategiju razvoja opštine i da niste nabavili obećanih 500 muznih krava?

TOPIĆ: Statregiju sam ja zatekao i u njoj je bilo mnogo nelogičnih projekata, koje su predložili konsultanti, a muzne krave nisu rješenje jer nismo riješili sistem prikupljanja mlijeka. Ranije smo nabavili 1.000 muznih krava, ali su one završile u mesnicama. Opštine sa svojim proračunima ne mogu realizovati projekte kao što su voda i kanalizacija, a od države dobivamo male grantove.

NN: Zamjeraju Vam i da nemate strategiju razvoja poljoprivrede, iako je 82 posto stanovništva ruralno?

TOPIĆ: Županija finansira poljoprivredu, a pomažemo samo u tehnološkom unapređenju. Nisam za strategiju zbog strategije.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće