ZAPOČELA ŽETVA SOJE I SUNCOKRETA NA PODRUČJU ŽUPANIJE POSAVSKE

ZAPOČELA ŽETVA SOJE I SUNCOKRETA NA PODRUČJU ŽUPANIJE POSAVSKE

Sunčano vrijeme i visoke temperature osigurale su povoljne uvjete za žetvu soje i suncokreta, koja je prethodnih dana započela na području ŽP.

Iako je godina bila teška za proizvodnju, prvenstveno zbog kasne sjetve koja je obavljena u vlažno i nedovoljno pripremljeno tlo, prvi rezultati ukazuju na prosječne prinose, kada je riječ o merkantilnoj soji.

Prvi prosječni prinosi kreću se od 3 do 3,5 tona po hektru, sa sadržajem vlage 12 do13 posto i sa visokom hektolitarskom masom 68 do 69 posto. Zrno je dobro formirano i naliveno sa visokim udjelom proteina.
Kada je u pitanju suncokret, on je pretrpio ogromne štete izazvane olujnim nevremenom tijekom srpnja, pri čemu je došlo do polijeganja cijelih površina. Na pojedinim površinama neće ni doći do žetve, iz razloga što na polegnutim biljkama dolazi do proklijavanja sjemena i truljenja, kao i nemogućnosti korištenja mehanizacije prilikom prihvata glava koje su polegnute na zemlju. Prvi rezultati pokazuju da se radi o prosječnim prinosima od 1 do 1,3 tone po hektru. Na usjevima koji nisu zahvaćeni nevremenom, očekuju se prinosi do 3 tone po hektru. Svakako da treba napomenuti kako pravilna primjena agrotehnike, te ozbiljan i kvalitetan pristup poljoprivrednoj proizvodnji donosi bolje i stabilnije rezultate, navodi se u obavijesti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće