Vremenske prilike i uloga stanja tla na prinos ozimih žitarica

Ozimi ratarski usjevina oranicama u Posavini nalaze se u fazi mirovanja, ali bez obzira na ovaj period postoji potreba njihovog pregledavanja, kako bi se na vrijeme provele sve agrotehničke mjere u vrijeme kretanja vegetacijske sezone, poručili su iz Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

Uzimajući u obzir da visina uroda i kvaliteta zrna zavise od genetskog potencijala sorte i provedenim agrotehničkim mjerama, veliki utjecaj imaju i vremenski uvjeti tijekom vegetacijske sezone. Povećana količina oborina koncem 2020. godine i početkom ove godine i trenutačne oborine, uzrokuju ispiranje hranjiva u dublje slojeve.

Pregledom stanja usjeva, primijećena je sjetva ječma na tlima lošije kvalitete i koja imaju nisku pH vrijednost, te je došlo do žućenja i laganog propadanja usjeva, pa se preporučuje da se izbjegavaju takva tla.

Zato se već sada u fazi mirovanja usjeva ječma, proizvođačima preporučuje da obiđu svoje parcele i izvrše pregled istih, kako bi na vrijeme proveli sve agrotehničke mjere u vrijeme kretanja vegetacije, poručili su iz Odsjek poljoprivredne savjetodavne službe čiji su stručnjaci dostupni radnim danima na kontakt telefon 031/762 861.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće