Uvedena zabrana posjeta u brčanskoj Bolnici

U Brčko distriktu su, u prvoj polovini ovog mjeseca, evidentirana četiri oboljela od sezonske gripe od čega se dvoje nalaze na bolničkom liječenju. Iako je broj oboljelih u Distriktu relativno manji nego u okruženju, preventivno zbog mogućnosti širenja gripe u brčanskoj Bolnici od sutra se uvodi zabrana posjeta svim pacijentima.

Ovosezonska gripa je u BiH i zemljama regiona izazvala velike probleme jer je značajan broj stanovnika obolio od ovog virusa. Na žalost, podaci govore da je veliki broj oboljenja završio i sa smrtnim ishodom pa je tako u BiH od gripa do sada umrlo 40 osoba od čega u RS 37, u Srbiji 23 dok je u Hrvatskoj taj broj najveći i iznosi ukupno 75 lica što je duplo više u odnosu na prošlu godinu.

“U januaru mjesecu u Brčko distriktu je zvanično potvđen virus gripe kod četiri osobe dok je već u prvih petnast dana ovog mjeseca evidenirano takođe četvoro oboljelih od čega se dvoje nalaze na bolničkom liječenju”, rekla je za Radio Brčko prim. dr Anđa Nikolić, šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Brčko distrikta.

Iako većina ljekara ističe da je ovo vrhunac ovosezonske gripe, te da se može očekivati pad broja oboljelih, narednih dana dr Nikolić nije baš tako optimisitična, te ističe da se smirivanje gripa može očekivati tek u martu mjesecu.

Upravo zbog bojazni da bi se broj oboljelih mogao povećati u narednom periodu Pododjeljenje za javno zdravstvo Brčko distrikta danas je donio preporuku da se od sutra uvodi zabrana posjeta svim pacijentima u brčanskoj bolnici.

(radiobrcko.ba)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće