Udruga slijepih i slabovidnih osoba ŽP obilježila 20. rođendan

Svečanom sjednicom Skupštine, Udruga slijepih i slabovidnih osoba ŽP danas je u Orašju obilježila 20. godina uspješnog rada.

Inicijativu za osnivanje Udruge slijepih osoba pokrenuo je prof. Mato Damjanović – Matuš, koji je i bio prvi predsjednik. U početku je udruga pokrivala i područje Ravne Brčko, a osnivanjem Brčko Distrikta, u udruzi su članovi iz općina Orašja, Domaljevac-Šamac i Odžak. Posebnost ove udruge je ta što je jedna od rijetkih koja ima neposredno članstvo, a nema općinskih ogranaka. Svečanoj sjednici Skupštine, uz brojne članove i goste iz Mostara, Sarajeva, Travnika, Dervente, Vinkovaca, Županje, nazočni su bili i izvršni direktor Saveza slijepih osoba F BiH i predsjednik UO Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Almas Kulović, predsjednik Saveza slijepih HZ H-B Mostar Zdravko Cigić, te predstavnici institucija i ustanova s kojima udruga slijepih ŽP ima suradnju

„Udruga je krenula iz pepela, jer prije rata na ovom području nije bilo organiziranog okupljanja slijepih i slabovidnih osoba, tako da je udruženje startalo bez iskustava, ali sa izuzetnim zalaganjem i entuzijazmom prvog predsjednika prof. Mate Damjanovića, koji je pokrenuo i uradio mnoge stvari, a poslije njegove prerane smrti nastavili smo raditi njegovim putem. Najveće dostignuće koje smo ostvarili je da smo došli do vlastitog prostora. Udruga je započela u jednoj maloj prostoriji, a kasnije je u ratu kupila vlastitu devastiranu zgradu, koju smo obnovili i imamo uvjetan prostor za rad. Udruga raspolaže s osam prostorija, osposobljena je i opremljena modernom tehnologijom za komunikaciju koja je donacija Saveza slijepih F BiH. ada je članstvo u pitanju, udruga cijelo vrijeme ima između 130 i 140 članova iz sve tri općine ŽP, uglavnom starije životne dobi. Najviše od zajednice očekuje da mlađi članovi dođu do posla. Tu ima određeni napredak, imamo stalno uposlenu jednu osobu 90 % oštećenog vida, zahvaljujući Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koja je sufinancirala zapošljavanje, i jednu osobu angažiranu u Crvenom križu Orašje, preko subvencije tog fonda. Šansa je velika upravo preko ovoga Fonda“, kazao je predsjednik Zvonko Baotić.

Na kraju sjednice uručene su plakete, zahvalnice i diplome zaslužnim pojedincima i institucijama koje su kroz protekle godine podržavale rad ovoga udruženja. Plaketu su za izuzetan doprinos u organizacijskom, materijalnom i financijskom jačanju udruženja dobili Vlada ŽP, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom F BiH,Drago Živković, vlasnik tvrtke Maxi Orašje, posthumno prvi predsjednik Mato Damjanović, posthumno vlč. Marijan Kopić, počasni član udruge i duhovni dušobrižnik, te Zvonko Baotić, sadašnji predsjednik. Dvadeseti rođendan udruge okončao je prigodnim domjenkom i druženjem.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće