U Osnovnom sudu Brčko distrikta zaposlene osobe koje je taj sud i osudio za različita krivična djela

U Osnovnom sudu Brčko distrikta radi nekoliko osoba koje je taj sud osudio za različita krivična djela.

Među njima je asistentica operatera, koja je u međuvremenu aplicirala na poziciju sekretarice predsjednika Suda. U toj instituciji kažu da uslovne kazne nisu prepreka osuđenima da nastave raditi.

Vanja Oršulić, bivša uposlenica Odjeljenja za stručne i aministrativne poslove Vlade Brčko distrikta, osuđena je 2010. godine na uslovnu kaznu od dvije godine zatvora zbog pronevjere u službi i falsifikovanja službene isprave. U međuvremenu, zaposlena je u sudu koji ju je osudio.

– Nismo znali niti nas je ko upozoravao. Mislim da je njena uslovna osuda i brisana. Postavlja se pitanje ko je taj ko može odavde vaditi to njoj eksponirati. Ona je osuđena za ono što je uradila – kaže Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta.

Oršulić bez problema i dalje radi u Osnovnom sudu Brčko distrikta.

– Mislite li da to nemate i u Vladi i negdje drugdje. Naravno, ne pravdam to. Ali evidentno je da smo provjeravali i da nismo imali zakonski osnov sem te činjenice da mi nju diskreditujemo. Ona i dalje radi – dodaje Grčević.

Sudija Osnovnog suda Brčko distrikta Nedeljko Tabaković katastrofalnom ocjenjuje činjenicu da se u ovom sudu zaposle osobe koje su krivično odgovarale i pravosnažno osuđene. Time se, ističe, nanosi šteta ugledu suda i gubi povjerenje građana.

Oršulić je, također, konkurisala na poziciju sekretarice predsjednika suda. U sudu rade dva sudska izvršitelja koji su osuđeni. Branka Pančića Okružni sud u Banjoj Luci osudio je na godinu uslovnog zatvora u slučaju “Balkan Investment banka”. Protiv njega je potvrđena optužnica Republičkog javnog tužilaštva RS-a, koje ga je optužilo za krivično djelo zloupotrebe ovlaštenja u privredi, mjesec prije nego što je zaposlen na poziciju sudskog izvršitelja.

– Nisam imao taj podatak. Šta ja znam šta oni rade u Banjoj Luci. Nemamo mi sistem uvezan u tom smislu. Kako ne razumijete? – pita Grčević.

– Kod Branka Pančića potvrđena je optužnica, a on se sutradan prima. Šta više da se kaže tu, to je jasno kao dan – naglašava Tabaković.

I Marko Vuković je sudski izvršitelj. Osuđen je na tri mjeseca zatvora. Priznao je krivično djelo nasilje u porodici, kazna zatvora mu je zamijenjena radom za opšte dobro na slobodi u trajanju od 25 dana.

– On radi kao sudski izvršitelj. Ali u vrijeme kada smo ga mi zaposlili nije počinio krivično djelo. Ti ljudi nisu počini krivična djela prije zaposlenja i u toku konkursa – tvrdi Grčević.

Tabaković kaže da očekuje hitnu reakciju VSTV-a i disciplinskog tužioca.

A u sudu, ukoliko prvostepena kazna bude potvrđena, više neće raditi Aladin Biser, referent za unos podataka, koji je optužen zbog zloupotrebe položaja.

– Tražio je neki novac itd. Presuda još nije pravosnažna. Mislim da je osuđen na sedam mjeseci zatvorske kazne – navodi Grčević.

Bez problema u sudu kao vozač radi i Pančićev punac koji je osuđivan zbog nasilja u porodici. Jesu li u ovim slučajevima prekšeni važeći zakonski propisi, konačnu riječ treba dati VSTV.

Izvor: federalna.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće