U Orašju i Odžaku održane registracije potpore

„Zajedno u borbi protiv karcinoma dojke“, moto je pod kojim će ove godine 30. rujna u Sarajevu biti održana Trka/Šetnja za ozdravljenje.

„Zajedno smo jedno“ poručit će s Vilsonovog šetališta članice bh udruženja koja okupljaju žene oboljele od karcinoma, žene koje su pobijedile ovu opaku bolest, žene koje se raduju i slave život. Istu poruku, s istim ciljem, odaslat će i njihove potpore koje će i ove godine u Sarajevu nositi bijele majice..

Ovom velikom svjetskom događaju, prethodila je registracija potpore koja je u subotu 1. rujna održana u svim gradovima i sredinama koje sudjeluju u ovom projektu. Orašje i Odžak su među njima. Nositelj ovih aktivnosti u ŽP je Udruga žena oboljelih od raka dojke „Narcisa“ ŽP Orašje, čije su članice ponovno pokazale hrabrost javno progovoriti o svojoj bolesti. Sve su jedinstvene u mišljenju da je ogroman značaj i doprinos udruge u suočavanju žena s teškom dijagnozom. Potvrdila nam je to i Mara Mišković iz Kostrča, koja je u udruzi 8 godina. „Oboljela sam 2010.g. i udruga mi je puno pomogla na početku kad mi je dijagnosticirana bolest. Kroz nju sam stekla ogromno iskustvo. Na početku nisam o bolesti znala ništa, a po dolasku u „Narcisu“ moj se stav prema bolesti i životu značajno promijenio. Puno sam naučila i preporučila bih svim ženama, kad se suoče s ovom bolešću, da se odmah učlane u udrugu jer je potpora ogromna. Svaka od članica je doživjela neko iskustvo i dijelimo ga međusobno. Osim toga to je i odličan vid druženja i zabave“, poručila je gđa Mišković. Potporu koju dobivaju od građana ocijenila je zadovoljavajućom, ali kaže može biti i bolja. Danas je zdrava i sretna osoba, koja je bolest ostavila iza sebe, ide redovno na kontrole, i raduje se svakom novom danu

Janja Baotić, također iz Kostrča, u „Narcisi“ je 4 godine, čijom je članicom postala odmah nakon što joj je dijagnosticirana bolest. I njoj, kao i gđi Mari, udruga znači mnogo, jer puno pomaže u procesu liječenja i rješavanja problema s kojim se suočavaju bolesne žene. „Kroz udrugu sam dobila veliko samopouzdanje. Svi su mi govorili da je bolest kraj. Nisam prihvatila tu činjenicu, nego došla u udrugu, dobila sam veliku volju za život i odlučila ići dalje. To je i moja poruka svim ženama kod kojih se dijagnosticira karcinom. Iskustva osoba koje su prošle sve faze od bolesti do izlječenja su dragocjena i puno pomažu svakoj ženi“, ustvrdila je gđa Baotić. I ona, kao i gđa Mišković, danas je zdrava i sretna osoba. Smatra da potpora građana može i treba biti veća, i vjeruje kako nisu dovoljno upoznati sa svim što radi udruga, zbog čega ponekad adekvatna potpora izostane. Raduje se odlasku u Sarajevo, jer je svaki novi susret žena u roza i bijelim majicama, neprocjenjivo iskustvo.

O značaju udruge posebno govore žene koje su oboljele prije no što je „Narcisa“ i formirana. Među njima su Anđelka Arlović iz Oštre Luke i Jadranka Maksimović iz Orašja, koje se, kako kažu, nisu imale kome obratiti. Najveća potpora su im bile njihove obitelji, a danas su s njima i uz njih i njihove kolegice. Anđelka je najmlađa „narcisa“, koja je karcinom dojke dobila prije 13 godina, a njena kolegica Jadranka s ovom dijagnozom se suočila još ratne 1995.g. Ni jedna od njih nije dvojila učlaniti se u udrugu. „Meni je to zadovoljstvo i drago mi je da uputim žene u sve što treba, jer puno njih se iznenadi kad čuju naša iskustva ,a dosta sitnica mogu biti fatalne“, kazala je Anđelka koja je i osobno na raspolaganju na svojoj facebook stranici svima koji imaju sličan zdravstveni problem. Ženama je, tvrdi Anđelka, u tom trenutku najpotrebnija žena koja je to prošla.

„Lakše je kad imaš s kim podijeliti svoju priču i lakše se nositi s bolešću. Ono što ne valja ostavljamo iza nas i idemo naprijed. Razmijenimo dosta medicinskih i drugih savjeta koji su nam od pomoći. Zbog toga je članstvo u udruzi jako bitno, jer nam pomaže da se oslobodimo i svih strahova koje bolest nosi sa sobom. Dijagnoza karcinom je veliki šok, ali kad prihvatite tu činjenicu i na vrijeme otkrijete bolest, može se kvalitetno i dugo živjeti“, poručila je gđa Jadranka, koja ni nakon nedavne operacije nije izgubila optimizam i vjeru u dug i sretan život.

Udruga „Narcisa“ 22. rujna priprema i veliko rođendansko slavlje – 10 godina osnutka i uspješnog djelovanja, na kojem očekuju i drage prijateljice iz nekoliko udruženja iz BiH i Hrvatske, a tjedan dana nakon toga idu i u Sarajevo na „Trku/Šetnju za ozdravljenje“. „Kad se sastanemo to je velika radost i radujemo se životu“, poručile su narcise, koje pozitivnu energiju šire sa svih svojih susreta.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće