U Jenjiću obilježen Dan sjećanja na sve poginule, umrle i nestale branitelje

U MZ Jenjić tradicionalno na blagdan apostolskih prvomučenika Sv Petra i Pavla mještani su u subotu obilježili Dan sjećanja na sve poginule, umrle i nestale branitelje u 1. i 2. svjetskom i Domovinskome ratu.

Mještani Jenjića prošli su brojne kalvarije, od Domovinskog rata u kojem je mjesto totalno razrušeno i raseljeno, do poplava koje su dodatno uništile brojne obiteljske domove i donijele novi nemir i brigu među ljude. Materijalna i duhovna obnova u Jenjiću nikada ne prestaje i mora biti nadahnuće svima u Posavini, ali i u BiH.

Program obilježavanja značajnog dana i događaja za Jenjić i njegove mještane, započeo je u filijalnoj crkvi rođenja Blažene Djevice Marije, svetom misom koju je vlč. Josip Senjak, župnik u župi Vidovice, prikazao za sve poginule i nestale iz ovog mjesta. –„ Ovakva sjećanja trebalo bi više obogatiti, ponajprije zbog naših mladih, zbog djece koja nemaju pravo i ne smiju zaboraviti da su i prije nas ovdje ljudi živjeli, krv i znoj prolijevali, poručio je vlč. Senjak u svojoj dirljivoj propovijedi kojom je dirnuo u srca obitelji poginulih, ali i svih mještana i gostiju. Uz vjernike iz Jenjića zajednički su molili i vjernici iz susjednih župa koji su na misnom slavlju bili kao predstavnici vlasti i udruga. Po završetku mise predstavnici MZ Jenjić, Vidovice i Kopanice, te načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, premijer Vlade ŽP Đuro Topić, predsjednik Skupštine Blaž Župarić, ministar Marijan Kopić i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, položila su vijence i upalili svijeće kraj Spomen obilježja na kojem su ispisana 34 imena stradalih Jenjićana i za njih je vlč. Senjak molio opijelo.

Predsjednik Topić je naglasio kako je potrebno pružiti podršku svima koji žive i planiraju živjeti u ovom mjestu. Kako bi budućim generacijama u Jenjiću osigurali uvjete za bolji život, županijska vlast je kao prioritet najavila realizaciju vrlo važnog projekta. –„Zajedništvu mještana želimo dati podršku, a prioritet je pitka voda koju dopremaju iz susjednih Vidovica i Lončara. Obećali smo izgradnju vodocrpilišta i u narednom periodu možemo očekivati radove na bušenju arteškog bunara kako bi mještani u selu imali pitku vodu, poručio je Đuro Topić predsjednik Vlade ŽP.

Ivo Knežević predsjednik MZ Jenjić izrazio je zadovoljstvo cjelokupnim programom kojim je obilježen Spomen dan. Ističe kako Hrvati iz Jenjića nikad ne mogu zaboraviti prošlo stoljeće kad su ih neprijatelji 1992.godine opustošili i raselili, da bi nakon života u progonstvu ponovno ostvarili povratak na svoja ognjišta. -Promatrajući brojke, zadovoljstvo je pomiješano sa zabrinutošću, ali takav trend je prisutan svuda u okruženju. U prijeratnom popisu naša mjesna zajednica je imala nešto više od 300 stanovnika, a trenutno Jenjić broji 285, od toga je stalno naseljeno 98 mještana u 46 obitelji. Osnovnu školu u Vidovicama pohađa 11 učenika, a imamo i četvero srednjoškolaca u Orašju, kazao je Knežević.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće