Troje ljekara optuženo za posebne slučajeve krivotvorenja isprave

Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv tri doktorice u Javnoj zdravstvenoj ustanovi "Zdravstveni centar Brčko" zbog sumnje da su pri izdavanju medicinske dokumentacije koristile zvanja koja nisu imale.

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da je troje ljekara optuženo za posebne slučajeve krivotvorenja isprave.

Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv tri doktorice u Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Zdravstveni centar Brčko” zbog sumnje da su pri izdavanju medicinske dokumentacije koristile zvanja koja nisu imale.

Pedijatrica Nada Elez (64), transfuziolog Nadežda Peulić (63) i internista Vesna Vujačić Petrović (55) optužene su da su radeći na poslovima ljekara u medicinskim dokumentima koje su izdavale navodile nepripadajuća subspecijalistička zvanja.

“Trima odvojenim optužnicama Tužilaštvo distrikta stavilo je na teret optuženim da su u otpusnicama, odnosno ljekarskim nalazima i mišljenjima, pored pripadajućih specijalističkih zvanja navodile i zvanja iz oblasti subspecijalizacije, iako svjesne da ih ne posjeduju. One su optužene da su izdavale i ovjeravale otpusnice odnosno nalaze i mišljenja, koji imaju bitan uticaj na dokaznu snagu u postupku liječenja, navodeći nepripadajuća subspecijalistička zvanja neonatologa (Elez), hematologa (Peulić), odnosno onkologa (Vujačić Petrović)”, navedeno je u saopćenju.

S tim u vezi, optužene su za krivično djelo “Posebni slučajevi krivotvorenja isprave” (iz člana 368 tačka 4. Krivičnog zakona Distrikta) za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Distrikta, sve tri optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti potvrđene.

“Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica”, napomenuli su iz Tužilaštva.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće