Svi Sveti obilježeni u Brčkom

Katolička crkva danas proslavlja praznik Svih svetih.

Taj dan je dan spomena na hrišćanske mučenike i slavi se još od četvrtog vijeka. Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih jest posjećivanje grobova porodice i prijatelja, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.Tim povodom na brojnim grobljima su paljene svijeće, u crkvama održane mise, a na spomenicima poginulim braniteljima odato dužno poštovanje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Kod spomenika palim borcima 108. HVO Pješačke brigade u Boderištu su se poklonili članovi porodica poginulih, udruženja proisteklih iz rata, mnogobrojni građani.

“Udruge pristekle iz domovinskog rata organizuju polaganje vijenaca na spomenicima poginulim braniocima 108 HVO brigade. Mi se danas sjećamo njih i smatram da su oni dali najviše. Vjerujemo da su oni zaslužili vrata raja kroz ono što su dali za ovaj prostor” rekao je Ivo Anđelović, predsjednik UOPIN Ravne Brčko distrikt BiH.

Velečasni Filip Mršić ističe da je po veličini slavlja praznik Svi Sveti u istoj ravni kao Božić i Uskrs.

“Imamo mnoštvo svetaca, odnosno ljudi koji su uzorno i čestito živjeli dostojni hrišćanskog imena i poziva. Vršili su božije zapovjesti, voljeli druge ljude, voljeli Boga i današnji praznik Svi Sveti slavi upravo njih, te neznane svece koji su u raju” rekao je Filip Mršić, velečasni Župe Boće.

Vjeruje se da paljenjem svijeća živi osiguravaju svjetlost i toplinu umrlima, ali i da je život na drugom svijetu odraz života na ovome. Zbog toga umrlim dušama treba dati toplinu koju im daje svijeća, te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku.

“Svake godine posjećujem groblje na današnji dan. Ove godine se osjećam jako loše jer kad izgubiš dijete to nije dobro”

“Mi smo inače u Austriji , a dan Svih Svetih, dan mrtvih je dan kada obavezno dođemo na groblje zbog naših roditelja koji su to zaslužili” rekli su građani.

Na katoličkom groblju u Brčkom danas je takođe služeno opijelo i položeni su vijenci na spomen obilježje. Nakon Svih svetih katolici 02. novembra obilježavaju i Dušni dan kada obilaze groblja i pale svijeće svojim umrlim.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće