Susret članova udruge PUŽ Orašje sa djecom s posebnim potrebama iz Županje i Sombora

Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama PUŽ Orašje danas je bila domaćin druženja djece s posebnim potrebama iz BiH, Hrvatske i Srbije, odnosno Orašja, Županje i Sombora, koji su u rujnu ove godine bili na druženju u odmaralištu GCK Županja u Rogoznici.

Riječ je o projektu razmjene mladih s poteškoćama u razvoju pod imenom „Misija-socijalna uključenost“, koji se provodi u sklopu programa Erasmus+, a financira ga Europska komisija posredstvom Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

U razgovoru s Iljom Vukovićem predsjednikom Udruge PUŽ Orašje dobili smo potvrdu da udruga PUŽ funkcionira dosta dobro i u proteklom periodu ostvarila je jako dobre rezultate. Najveći projekt navodi Vuković, bila je gradnja objekta ustanove, ponajviše donacijom Japanske Vlade, a zadnje aktivnosti provode na uređenju dvorišta i ograde. -Udruga radi u dvije faze, pet dana u tjednu u kojim članovi imaju dnevni boravak za malu i veliku skupinu, a po potrebi odlazimo u patronažu pacijentima koji ne mogu doći. Problem predstavlja prijevoz i to je nešto veća investicija koju ćemo potaknuti u idućoj godini, a njegovim rješenjem dodatno bi povećali broj članova. U udruzi rade stručnjaci defektolozi, logoped i socijalni radnik“, rekao je Vuković.

U razgovoru s defektologom i dipl.socijalnim pedagogom Edinom Tahirovićem doznali smo da su od preuzimanja udruge prije četiri i pol godine, realizirani mnogi projekti, a njihova vrijednost, ako se govori i o kapitalnim projektima je oko pola milijuna KM. –„Sredstva su uložena u gradnju objekta, senzoričke sobe, opremanje centra rehabilitacijskom, didaktičkom i svom drugom opremom, a očekujemo implementaciju još nekih projekata na koje smo aplicirali“, rekao je Edin Tahirović, te naglasio da ovo nije ustanova u koju djeca dodju i dobiju tretman od 45 minuta i odlaze kući, nego u ovoj ustanovi djeca obavljaju čitav dijapazon psihosocijalnog učenja, rada, druže se, dobivaju rehabilitaciju i nudi im se više usluga odjednom.

-„Ovdje imaju cjelodnevni boravak, uče se socijalizaciji i rade na sebi, kuhanju, raspolaganju novcem i osobnoj higijeni. Imamo tri suvremeno opremljene kancelarije za edukaciju, rehabilitaciju i logopediju, te kancelariju za poremećaj u ponašanju. Obuhvaćen je čitav dijapazon socijalnog, medicinskog i rehabilitacijskog funkcioniranja unutar ove ustanove, a uz sve to funkcionira i kuhinja gdje mogu sebi napraviti obroke i objedovati, rekao je Tahirović, te podvukao da je ovo njihov drugi dom gdje su prihvaćeni bez ikakvih predrasuda i barijera. –„To je centar općeg značaja i kulture u koji mogu doći svi, implementirati svoje ideje, pronaći utočište i podružiti se sa svima, bez obzira na invaliditet. Vrata su otvorena i roditeljima i djeci redovne populacije, poručio je Edin Tahirović.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće