Proizvodnja paprike se pokazala isplativom za obitelji s više članova

Nakon što je proljetos Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ-a, u suradnji s CRS-om i ZZ “Gračanka” iz Gračanice, ugovorilo proizvodnju paprike feferona sorte Lombardo, s pet proizvođača iz općine Orašje i 9 iz odžačke općine, na površinama od oko 3 ha zemlje, ovih dana su prisutni problemi vezani uz otkup proizvoda, piše Večernji list BiH.

Poljoprivrednici ističu da su u projekt uložili puno svojeg rada, truda i novca.

Ogorčeni poljoprivrednici

Paprika je urodila neočekivano dobrim prinosima, ali prema tvrdnjama poljoprivrednika, Zadruga “Gračanka” iz Gračanice postavila je uvjete otkupa koji, kako ističu poljoprivrednici, iskaču iz dogovorenih u zajedničkom Ugovoru i nisu ostvarivi. - Problemi su nastali s prvim branjem početkom kolovoza, uglavnom zbog kriterija koje su nametnuli otkupljivač i krajnji kupac. Kod sortiranja su zahtijevali da skidamo peteljku i čahuru s gornjeg dijela paprike, što je u velikoj mjeri usporavalo proces berbe i nije bilo ekonomski isplativo raditi. Uslijedili su razgovori otkupljivača i kupca, a u međuvremenu je propalo oko 50% plodova iz prve berbe koja daje najkvalitetniju papriku i bio sam primoran uništiti oko 6 tona paprike - s ogorčenjem je istaknuo je Ilija Katić iz Vidovica, koji je u ovu proizvodnju uložio financijska sredstva i svoje najplodnije parcele samo kako bi dokazao da je spreman odgovoriti svim zahtjevima tržišta. Dosad je isporučio 4500 kg sorte Lombardija te po jednu tonu sorti Hamik i Chilli. Zadruga mu je isplatila prvi dio isporučene paprike, preostaje druga i treća berba pa se Ilija nada da će na koncu biti nekakve dobiti.

Strogi kriteriji otkupa

Na drugoj strani, u Zadruzi ističu da je dosad otkupljeno oko 20 tona paprike koja zadovoljava kvalitetu, a prinos po dulumu kreće se oko 3-4 tone i već je isplaćen dio isporučenih proizvoda. Adem Džufo, predstavnik ZZ “Gračanka” iz Gračanice, naglasio je zadovoljstvo odnosom kooperanata prema ovoj proizvodnji koja je dosta zahtjevna i traži stručan pristup. Zadruga je vršila otkup proizvoda, a od njih su robu preuzimali predstavnici njemačke tvrtke “Apimex” iz Münchena. U početku je, kaže, bilo dosta problema kako bi se zadovoljili standardi navedeni u ugovoru, a način berbe i pakiranja paprike u startu je stvarao probleme koje su, navodi Džuvo, oni morali ispravljati, doraditi i klasirati kako bi izbjegli probleme u prihvaćanju i plaćanju od kupca. – U početku smo objasnili proizvođačima kako brati, sortirati i pakirati papriku i bilo je određenih problema koje su teško prihvatili. Nakon 15-ak dana, u suglasnosti s kupcem iz Njemačke, ublažili smo njihove stroge kriterije i olakšali proizvođačima berbu i pakiranje - kazao je Džuvo. Poljoprivrednici su složni u ocjeni da je ova proizvodnja isplativa i pogodna za domaćinstva s 4-5 članova i na površinama do pola hektra. - Iako je godina bila teška, s nepovoljnim vremenskim uvjetima, smatram da je proizvodnja paprike dosta isplativa na ovom prostoru. Pored klimatskih uvjeta, prisutan je i problem s radnom snagom. Iako smo poznat kraj po radišnim ljudima, trenutačno nemamo dovoljno radnika i prisiljen sam tražiti radnike izvan naše općine. Iduće godine planiram povećati proizvodnju, naravno, pod uvjetom da otkup bude siguran i korektan - kazao je Ilija Katić, proizvođač.

Autor: Marko Miškovic

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće