Promocija CD-a i knjige domoljubnih pjesama za Dan Općine Orašje

Više od dva desetljeća živjela je ideja o izdavanju zbirke domoljubnih pjesama i reizdanja CD-a s istom tematikom, stihova i pjesama koji su tijekom rata davali moral i snagu braniteljima Posavine, ali i svom ovdašnjem stanovništvu koje je svakodnevno bilo u strahu i neizvjesnosti koje je rat sobom nosio.

Tu ideju, za rođendan Općine Orašje, uspio je realizirati Centar za kulturu Orašje, koji je s ponosom ove projekte predstavio javnosti uoči Dana Općine. Uspjeli su djelatnici Centra za kulturu, nakon 20 i više godina, okupiti ponovno na jednom mjestu nekoliko pjesnika i lokalnih izvođača čija se pjesma orila kino-dvoranom, baš kao i tadašnjom crtom obrane. Tijekom večeri pročitano je i nekoliko pjesama nastalih u ratno vrijeme

„U tim počecima rata kad su naši branitelji, s puno srca, s malo i nimalo oružja stali nasuprot velike vojnse sile shvatili smo koliko je riječ moćno oružje. Riječ je molitva kojom smo naše najmilije pratili na crtu, riječ je šala kojom su branitelji nasmijavali nas malobrojnu djecu koja nismo bili u izbjeglištvu, riječi kojima su nas svećenici s oltara poticali da hrabro i dostojanstveno nosimo to vrijeme, a prije svega riječi domoljubnih pjesama koje su napisali i otpjevali naši branitelji i snimili u pauzma između dvije smjene na prvoj crti. Isto tako mnogi od nas perom su pisali trajna svjedočanstva o tom vremenu, jer pisana riječ je spomenik trajniji od svakog kamena, svake skulpture i svake građevine. Upravo zato kad ove godine obilježavamo 25. godina od osnutka 106 HVO br Orašje, 25. godina Boja na Galićima i oslobođenja Vidovica, željeli smo napraviti i ostaviti materijalne dokaze, da se s ponosom sjećamo tih povijesnih događaja, pogotovo kad se istina o njima kao nikad prije želi iskriviti i zamutiti“, kazala je v.d. ravnateljice Centra za kulturu Orašje Mandica Živković.

„Ja sam glavni i odgovorni krivac nekada bio za ovaj projekt koji je čekao 20 i nešto godina na svoju promociju, a navodno kažu da nikad nije kasno. Međutim, ja bih rekao da se večeras nismo okupili zbog neke promocije ni kazete ni CD-a, nego prije svega da bi se prisjetili jednog vremena, teškog i ružnog, ali opet na nekakav svoj način lijepog. Kad se ginulo, a opet unatoč svemu živjelo i pisale pjesme i snimalo i izdavale kazete. Ideja je bila, pošto su neki od izvođača već bili izdali svoje samostalne kazete i projekte, a bilo je i dosta autora koji su imali pjesmu, dvije, tri, snimljene u Radio Orašju samo uz gitaricu, da bi bilo lijepo to sve okupiti na jedno mjesto, a i onima koji nisu u tim muzičkim vodama dati priliku da to snime na jedan kvalitetniji način da ostane traga“, kazao je, uz ostalo, predstavljajući CD domoljubnih pjesama Ninoslav Sušilović.

„Naslovom zbirke sugerirana je ključna riječ, a to je istina koju treba obraniti, kojoj je potrebno podrediti misao, čin, volju, svijest da bi izronila riječ, da bi nastala pjesma. Zaista, istina je samo jedna, a ona ovdje na ovome obranjenome prostoru glasi: U zlome vremenu rata i stradanja naši su branitelji hrabro stali na branik svojega zavičaja kako bi očuvali pravo da se živi upravo ovdje, a ne na bogatome Zapadu. Nikako ne negdje drugdje, nego na ovoj krvlju i suzama natopljenoj grudi za koju se borilo i izborilo. Ta se istina i to se pravo u ratu branilo, za takvo se pravo borilo, a iz te su borbe izrastali heroji tihi i skromni ljudi koji se nisu htjeli isticati, koji su u prvi plan pod svjetla stavljali voljenu Posavinu, da bi se o njoj s ponosom govorilo, da bi se o njoj pisalo i pjevalo. Istina je da su o hrabrim braniteljima, o napaćenoj ali uvijek dragoj Posavini nastajale pjesme i na prvoj obrambenoj crti i u njezinoj pozadini, nastajela su ponajprije u duši njezinih kćeri i sinova koji su osjećali bilo ove zemlje – rodne grude, koji su osjetili domoljubni zanos koji je njih ponio. Zato su nastajale lirske pjesme pune čežnje za slobodom, mirom i životom. I pjesmom se branila Posavina i riječ je najavljivala vrijeme mira“, istaknuo je uz ostalo recenzent knjige prof. Mato Nedić.

Centar za kulturu Orašje, na stvaranju CD-a surađivao je s Radiopostajom Orašje koja je prethodno izdala kazetu „Oraški branitelji“, a projekt su prepoznali i pomogli Ministarstvo branitelja i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP te Općina Orašje.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće