Problematika korištenja parking mjesta namijenjenih isključivo osobama s invaliditetom

Parking služba u Orašju djeluje gotovo devet godina, a u dvije parkirne zone obilježeno je 214 mjesta za parkiranje osobnih motornih vozila.

Od toga je 2% predviđeno i propisno obilježeno za vozila invalidnih osoba, ali u posljednje vrijeme primjetna je nekultura vozača prema poštivanju ovih propisa. U nadležnoj općinskoj službi žele skrenuti veću pozornost građana na problematiku korištenja parkirnih mjesta, namijenjenih osobama s invaliditetom. Ističu da vozači često ignoriraju propis o poštivanju parking mjesta namijenjenih i rezerviranih isključivo za vozila osoba s invaliditetom koji imaju propisani znak pristupačnosti. Budući da je parkiranje na mjestima rezerviranim za vozila invalidnih osoba besplatno, mnogi su počeli iskorištavati tu mogućnost, te koristiti ista. Prema tvrdnjama djelatnika zaduženih za naplatu parkinga, oni su nemoćni sankcionirati takve prekršaje koji su kažu, u nadležnosti policije.

U općini ističu kako mjesto označeno za parkiranje vozila invalida nije povlastica besplatnog parkiranja, kako to mnogi misle, već olakšica koja omogućava osobi u invalidskim kolicima mobilnost i integraciju u društvo. Parking mjesta za invalidne osobe obilježena su kraj bolnice, banke i kod parka, a kako takve osobe u Orašju nemaju mogućnost korištenja javnog gradskog prijevoza, prisiljene su koristiti automobil. U Parking službi općine Orašje naglašavaju potrebu većeg angažiranja policijskih djelatnika po ovom pitanju kako bi utjecali na povećanje svijesti vozača prema osobama s invaliditetom kojima često pri parkiranju uzimaju mjesto koje im ne pripada. –„Vozači trebaju više uvažavati osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti koje žele i trebaju život u kojem će se uvažavati njihove potrebe, te da ih se ne ograničava u njihovu sudjelovanju u društvenom životu lokalne zajednice“, ističu u Parking službi općine Orašje.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće