Pripremno stanje: U zadnja 24 sata vodostaj Save kod Orašja porastao za gotovo dva metra

Obilne kiše i otapanje snijega naglo su podigli vodostaje svih rijeka u BiH, uključujući i rijeke Save.

Prema zadnjem mjerenju, ( danas u 09:00 sati ), vodostaj rijeke Save kod Orašja/Županje iznosi 702 centimetara. U zadnja 24 sata Rijeka Sava kod Orašja porasla je za 164 centimetara, budući da je jučer u 9 sati vodostaj iznosio 546 centimetara.

U nekoliko navrata, Sava je na sat rasla i po više od 10 centimetara, ali je rast vodostaja usporen u zadnjih nekoliko sati.

Pripremno stanje se uvodi kada vodostaj Save dosegne razinu od 600 centimetara, a redovne mjere obrane od poplave se uvode kad vodostaj dosegne razinu od 900 centimetara.

Županijska uprava civilne zaštite tvrdi da nema opasnosti od poplava.

Vezano uz porast vodostaja rijeke Save, javno priopćenje objavila je Županijska uprava civilne zaštite.

– Stalno pratimo stanje na području Županije Posavske i cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. U stalnom smo kontaktu sa Federalnom upravom civilne zaštite i Agencijom za vodno područje rijeke Save Sarajevo. Trenutno nema opasnosti od poplava na području Županije Posavske i predviđanja idu u smjeru da sada nema opasnosti od poplava. Također se pretpostavlja da će u narednih 48 sati rasti vodostaj rijeke Save, ali da neće dosegnuti granicu redovnih mjera obrane od poplava. Ukoliko ne bude većih padalina na teritoriju Bosne i Hercegovine, za naredni vikend očekuje se stagnacija i opadanje vodostaja rijeke Save, izjavio je direktor Županijske uprave CZ Ilija Jezidžić.

Autor: Mario Pejić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće