Predstavljene najnovije informacije u vezi s radovima na zaobilaznici

Danas su predstavnici gradske vlasti, JP-a “Putevi” i učesnici u izvođenju radova na zaobilaznici oko našeg grada posjetili lice mjesta, uz prisustvo medija vidjeli kako radovi napreduju i održali prezentaciju na ovu temu.

Na zaobilaznici se, što se izvršenih radova tiče, primjeti veliki napredak, i samo jedan sloj je udaljena od kolovozne konstrukcije. Direktor puteva je kazao da imaju ambiciozan plan da određena dužina trase bude asfaltirana do početka zime. O zakašnjenjima što se ovog projekta tiče u više navrata se govorilo, sada je ponovo potvrđeno da će ih biti, i da su ona sasvim realna.

“Originalni rok početni je bio 18.2. sljedeće godine, međutim, zbog problema koji su se dešavali u prvoj godini svakako godinu dana je vrlo malo ili skoro ništa urađeno, tako da smo se mi sa izvođačima dogovorili da je sljedeći rok, nakon koga nema popravnog, negdje sljedeće godine u ovo vrjeme, dakle, početak septembra trebalo bi da sve bude gotovo” rekao je Miroslav Miškić, direktor JP “Putevi Brčko” Brčko distrikt BiH.

Što se fizičkog obima takozvanih “grubih radova” tiče, urađeno je između 60 i 70%. Sa druge strane, finansijski su na oko 50% budući da sada dolaze ti skuplji radovi. Što se tiče rokova za dostavu materijala potrebnog za realizaciju ovog projekta, oni su uglavnom korektni i ispoštovani.

“Nadzorni organ ovdje, koji je prisutan je do sada odobrio oko 100 materijala, a 130 zahtjeva je. Nemamo problema što se tiče materijala, imamo možda nekih problema što se tiče same organizacije, ja sam uvjek nezadovoljan, mislim da može brže, treba brže, jer, prosto, ovo je sada špic građevinske sezone i ja bih volio, i pored ovoga što ste danas mogli vidjeti da je trasa prilično puna, ali ja mislim da bi to moglo još više” rekao je Miškić.

Miškić je rekao i nešto više o sredstvima planiranim i uloženim u ovaj projekat. Naime, originalni ugovor je bio o kreditu na 28,5 miliona, građevinska ponuda je iznosila 24,5 miliona, ali da je potpuno izvjesno kako ovo neće biti dovoljno novca, budući da postoje određene pozicije koje projekat nije predvidio, a moraju biti urađene. U takve pozicije spadaju zaštitna odraga koja nije planirana, ili dio rasvjete i slično.

“U ovom času imamo 2,8 miliona evra takvih pozicija. Za svaku tu marku ili evro mora postojati dokaz u građevinskoj knjizi, ovjeren, nravno, prije toga treba dati nalog ili od nazora ili investitora uključujući i rasvjetu koja u početnom projektu nije postojala na svim ovim objektima koje ste vidjeli” dodaje Miškić.

I gradonačelnik je istakao važnost ovog projekta i naglasio da planiraju da, vodeći računa o zakonskim procedurama, razmotre zahtjeve za povećanje iznosa sredstava neophodnih da se on dovrši.

“Mislim da je veoma važno, posebno za predstavnike vlasti da, ne iz svojih kabineta, već na licu mjesta se uvjere u to kako teku radovi. Ovo je jedan od najvećih, ako ne i najveći kapitalni projekat na prostoru Distrikta Brčko i to je razlog zbog koga članovi i Vlade i Skupštine treba da budu na samom terenu upoznati sa dinamikom radova, sa eventualnim problemima i svima nam je u interesu, naravno, da ovaj projekat bude završen u što je moguće kraćem roku” rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Predsjednik Skupštine je kao vrlo važnu ocijenio činjenicu da su i njeni poslanici danas bili dio ovog obilaska.

“Da bi se izbjegle bilo kakve priče ili kontraverze ili priče koje mogu naštetiti realizaciji samog projekta, potrebno je bilo da izvrše uvid i mi ćemo na parlamentu dodatno razmotriti kroz jednu informaciju sve do sada što se uradilo i sve probleme s kojima se JP “Putevi” suočava na realizaciji ovog projekta, i da na neki način damo neku vrstu političke podrške” kaže Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

Kadrić je kazao da bi trebalo i iskazati dobru volju po pitanju dodavanja nedostajućih sredstava za ovaj, kako ga je on okarakterisao “neizmjerno važan projekat”.

“Ja uistinu bih pohvalio u prvom redu direktora JP Ceste što je organizirao obilazak ove trase i ovih radova koji su sigurno najveći kapitalni projekat u Brčko distriktu. I medijima se zahvaljujem, jer ono što smo mi danas vidjeli zaista bi trebalo da vide svi građani Brčko distrikta. Ja osobno, a vjerujem i da dijelim mišljenje većine građana, sam bio pomalo zbunjen, jer bilo je tu i zastoja koji su se činili nepremostivima, koji su se činili kao da nikada neće doći do kraja, bar takvih je priča bilo, da je ovaj projekat propali projekat i da se nikada neće dovesti do kraja” rekao je Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

Ipak, rekao je Filipović, da je zapravo impresioniran onim što je vidio na mjestu izvođenja radova, te mu je drago što te sumnje u realizaciju ovog projekta nisu bile tačne.

“Za nas je ovaj projekat voma važan, jer je to prvi projekat koji imamo u BiH. I Bosna se nalazi u našem Strateškom planu u smislu razvoja firme. Naš cilj je da ispunimo sva očekivanja koja Brčko ima od nas po pitanju ovog projekta” rekao je Hose Manuel del Rio, predstavnik firme “Rubau” na Balkanu.

Del Rio je dodao da mu je drago da dobro funkcionišu u Brčkom, kao i zbog činjenice da su lokalna preduzeća i ljudi u velikoj mjeri uključeni u projekat. Predstavnik Nadzorne službe na ovom projektu rekao je nešto više o pitanju za koje su oni nadležni.

“Kao i na svakom gradilištu postoje problemi, ali se oni rješavaju u hodu i nema za sada nikakvih posebnih problema koji se ne mogu rešiti. I koji nisu, praktično, uobičajeni za ovakva gradilišta” zaključio je Aleksandar Milovanović, predstavnik Nadzorne službe.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće