POLJOPRIVREDNICI BLOKIRALI MAGISTRALNU CESTU ORAŠJE - TUZLA U BLIZINI GRANIČNOG PRIJELAZA ORAŠJE

POLJOPRIVREDNICI BLOKIRALI MAGISTRALNU CESTU ORAŠJE - TUZLA U BLIZINI GRANIČNOG PRIJELAZA ORAŠJE

Udruga poljoprivrednika „Orašje“ organizirala je danas u Orašju prosvjed na Magistralnoj cesti Orašje- Tuzla u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Orašje.

Sa stotinjak traktora poljoprivrednici su u podne blokirali navedenu cestu na kojoj će kažu, ostati do ispunjenja njihovih zahtjeva. Na ovaj potez odlučili su se iz razloga što Federalno Ministarstvo poljoprivrede nije ispunilo zahtjeve, a izlasku na cestu prethodio je zajednički sastanak svih poljoprivrednika. Na križanju kod semafora su djelatnici Policijske stanice Orašje koji reguliraju promet od granice i prema Graničnom prijelazu Orašje. Organizatori poručuju kako će sutra najvjerojatnije biti blokiran GP Orašje – Županja, a u međuvremenu očekuju reakciju federalnih institucija.
–„Izdvojit ću glavne probleme, a najveći koji nas je „potjerao“ s njiva na cestu je federalna potpora u proizvodnji pšenice. Za ovogodišnji urod obećane su potpore od 400 KM do 600 KM po posijanom hektru pšenice i dokle god taj novac ne bude na računima poljoprivrednika, mi se nećemo maknuti odavde. Nemamo puno vremena i strpljenja, pa ukoliko se ne očituju iz Federalnog Ministarstva i ne bude pomaka, svoj prosvjed planiramo proširiti i na blokadu državne granice. Ogorčeni smo činjenicom da smo svoju pšenicu proizveli i prodali po 30 pf/kg, dok se ona sada prodaje po cijeni od 1,50-1,60 KM po kg. Dakle za jedan metar sjemenske, prinuđeni smo prodati 500 kg pšenice, stoga tražimo hitno ukidanje fiskalnih računa za sjemensku pšenice koji su potrebni za ostvarenje poticaja. Ako se to ne uradi, u ŽP neće biti ni 20 posto pšenice u odnosu na prošlu godinu“, “, poručio je Perica Marošević predsjednik Udruge poljoprivrednika „Orašje“. –„Svjesni smo činjenice da je na ovom području registrirana pojava Afrička svinjska kuge, ali ne u onolikoj mjeri da bi se onemogućila prodaja i klanje zdravih svinja. Ljudi su u strahu, kolju svinje prijevremeno i boje se rizika, stoga smatram da iduće godine nećemo imati gdje kupiti odojak“, kazao je Marošević.
Drago Živković iz Kostrča bavi se proizvodnjom pšenice, ječma, soje i kukuruza, a zbog teške situacije u kojoj se nalazi poljoprivredni sektor i neispunjenih obećanja, danas je izašao na prosvjede sa svojim kolegama. -„Došli smo ovamo tražiti pomoć od Federacije, jer na ovakav način nećemo opstati, pogotovo mala obiteljska gospodarstva koja će se jako brzo ugasiti, a poljoprivreda će potpuno nestati s ovih prostora. Jesenja sjetva je na pragu i probat će se ići na kulture koje zahtijevaju manja ulaganja, npr. soja, mada i za nju nemamo novaca da obavimo jesenje oranje. Što se tiče sjetve pšenice i ječma, sredstava za to nemamo, možda samo za osobne potrebe i ovdje ostajemo do ispunjenja naših zahtjeva. Jednostavno drugi način i izlaz ne vidimo i mi smo primorani na ovo“, poručio je ovaj kostrčki poljoprivrednik.
Potporu kolegama iz Orašja došli su dati i poljoprivrednici iz Udruge „Žito“ Odžak. Predsjednik Juro Kopačević kaže kako su sve udruge članice Asocijacije F BiH i odazivaju se na sve prosvjede, jer ih prate isti problemi. „Trenutno u ŽP mi imamo dva jedinstvena problema: to su žitarice odn. krušarice i svinjogojstvo. Od 2000. g. svinjogojstvo su nam faktički zatvorili, vlasti su svojim neadekvatnim ponašanjem zatvorili svinjogojske farme. Još jedini „rudnik“ Županije Posavske je to polje i krušarice i ako nam se i to izbije iz šaka mi više ovdje nemamo šta raditi ni tražiti. Faktički radimo tri godine s minusom u proizvodnji krušarica, zajedno s vlastima utvrdili smo koliki je trošak proizvodnje krušarica, a to je nekih 3 000 KM/ha. Ove godine djelovanjem okruženja i unutarnjih faktora te poskupljenja osnovnih materijala za sjetvu došli smo do toga da ćemo nekih 30 posto troškova pokriti iz vlastite proizvodnje, koja je prepolovljena. Sada su na potezu vlasti od kojih očekujemo konkretne poteze kako bi mogli postupati dalje. Mi smo tražili iznos od 400 do 600 KM/ha da bi se pokrila proizvođačka razlika pri čemu ne računamo na svoju zaradu, samo je bitno da proizvodnju pokrijemo ulazom, jer drugačije ne možemo krenuti dalje u ovogodišnju proizvodnju.
Obećano nam je 450 KM na zadnjoj sjednici Vlade F BIH, na kojoj je izdvojeno 2,5 milijuna KM za pomoć za krušarice. Kasnije se pojavio problem općenito za pomoć u poljoprivredi, jer su sve proizvodnje ugrožene, a to je nedostatno za sve. Mi i dalje stojimo iza svih proizvođača koji se žale i traže pomoć od države, ali ta sredstva treba znatno uvećati. Gdje ih naći, mi to ne znamo, al' znamo da smo prilikom investicija u našu proizvodnju jako puno dali državi što se tiče PDV-a, uplaćeno je tri puta više nego prethodnih godina, pa su naši ulazni inputi u državnu kasu dali tri puta više prihoda nego prethodnih godina. Na osnovu toga mi samo tražimo ono što smo pretplatili, ništa više“, kazao je Kopačević.
Anto Čaktaš iz Vojskove, u općini Odžak iz Udruge poljoprivrednika Žito, priključio se prosvjedima u Orašju. -„Bez obzira odakle su poljoprivrednici, Orašje, Odžak, Semberija, Bužim, svi imamo isti problem. Ova godina je posebno loša za nas, prvo smo loše prošli sa pšenicom, a kasnije i olujno nevrijeme učinilo je svoje s ostalih ratarskih kultura. Država tu nema nekog interesa da nam pomogne i nama ništa drugo ne preostaje nego da lagano radne mašine prodajemo i da idemo odavde. A kako otići!? Ipak je ovo lijepa država! Od ovoga prosvjeda očekivao bih nešto kada bi granicu zatvorili, a ne da pustimo da vozila prolaze ili da blokiramo institucije koje su odgovorne za ovu situaciju i ovdje ćemo biti ovdje dok se zahtjevi poljoprivrednika ne ispune“, kazao je Čaktaš.

Galerija slika
Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće