Otvoreni 23. Dani Hrvatskog filma u Orašju

Prve minute svečanosti otvorenja festivala “Dani hrvatskog filma” u oraškoj kino dvorani pripale su njegovu utemeljitelju glumcu Ivi Gregureviću koji je u tišini iskoračio na pozornicu i dočekan burnim pljeskom i ovacijama.

–Evo 23-ću godinu održavamo Dane hrvatskog filma i to je puno, negdje na sredini moje karijere. Nemojte se čuditi, jer ću sigurno još 23 godine održavati ove Dane, poručio je Ivo, kratko u svom stilu i na pozornicu pozvao svog prijatelja, velikog pjesnika Enesa Kiševića. – S Ivom prijateljujem više od pola stoljeća, a prvi put smo se upoznali na Akademiji, kad sam bio na trećoj, a Ivo na prvoj godini. Rekao mi je, -„Enese, ja ću tebi donijeti kruh od svoje majke, a ti meni svoju knjigu“ i smatram da ove riječi jasno govore kakav je Ivo čovjek, kazao je Enes Kišević.

Festival je proglasio otvorenim načelnik općine Orašje Stanko Vincetić i među ostalim naglasio da ovaj festival stavio Orašje u centar pozornosti kad je kultura u pitanju. –Festival baštinimo još od ratnih vremena, a iz godine u godinu raste i svjedoči o tome da na ovom prostoru ima kulture i života. Počašćen sam i srce mi je ispunjeno zadovoljstvom da naše Orašje s velikim srcem zaslužuje jedan ovakav događaj. Sve vas ovdje okupljene, ne vidim kao goste, nego kao domaćine, jer ovaj festival, ustvari briše sve granice i to je njegova glavna odrednica. Želim vam svima da uživate u zabavi i druženju i da iz Orašja ponesete lijepe uspomene, poručio je načelnik Vincetić i dodao da posjet sv. Ilije i veliko nevrijeme s munjama i gromovima nisu spriječili glumce i brojne goste da svojim dolaskom uveličaju i obogate sadržaje ovogodišnjeg festivala. U poslije podnevnim satima načelnik općine Stanko Vincetić upriličio je u hotelu Navis prijem za glumce i goste festivala.

Na svečanosti otvorenja festivala bili su brojni visoki uzvanici, predstavnici hrvatskog naroda u državnim institucijama i nositelji izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH. Uz pokrovitelja festivala Dani hrvatskog filma, člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, među onima koji svojim dolaskom potvrđuju značaj ove manifestacije bili su Borjana Krišto, Marinko Čavara, Lidija Bradara, Bariša Čolak, Josip Jerković, Davor Čordaš, dr. Zoran Tomić, te veliki broj gostiju iz RH među kojim su i Juro Martinović, Ivica Mišić, te brojni drugi. Naravno i njihovi domaćini, načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić s ministrima, te brojni gosti iz susjednih općina u FBiH, Brčko Distrikta i RH.

Član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i kao pokrovitelj 23. po redu festivala Dani hrvatskog filma izrazio veliko hvala Ivi Gregureviću i svima koji ga podržavaju na njegovom putu. -Orašje nije mala Pula, nego veliko filmsko Orašje i svi vi koji podržavate ovakve projekte hrvatskog naroda, od srca vam hvala, jer nas u kulturnom smislu definiraju kao narod. Bez obziran na veliko nevrijeme i kišu koja je zahvatila područje grada, iz Orašja je večeras upućena poruka koja će se iz daleka vidjeti s obje strane Save, da jesmo tu i da je filmska umjetnost ovdje uvijek dobrodošla, kazao je dr. Čović na kraju svog obraćanja u oraškoj kino dvorani i uputio čestitke svim dobitnicima priznanja.

Zahvalnošću organizatorima i čestitkama svim nagrađenim pridružio se i Mijo Marić predsjednik HMI-ja i predsjednik UBH Prsten Mijo Marić i prenio velike pozdrave i riječi ohrabrenja predsjednice RH i supokroviteljice festivala Kolinde Grabar- Kitarović koja zbog državničkih obveza ni bila u Orašju. –Predsjednica je uvjerenja da je ovo veliki potencijal koji se ovdje rodio, nastao i sada već živi. U Predsjednici RH imate iskrenog prijatelja i podražavateljicu BiH u svakom pogledu, a posebno hrvatskog naroda u BiH, istaknuo je Marić i u ime HMI-ja izrazio veliko zadovoljstvo da je HMI partner festivala od njegova začetka. –Danas kad se ovo razvilo, kad je funkcionalno i rekao bih, svjetski prepoznatljivo, svi bi se htjeli družiti s autorima i kreatorima ovog festivala, a mi smo počašćeni što smo dio ovog velikog projekta, kazao je Mijo Marić. Navedenim Marićevim riječima jako je važno dodati da Vlada RH, uz brojne projekte u BiH, kroz sve ove godine zdušno pomaže, i filmski festival u Orašju.

Nagrade za veliki doprinos u stvaranju hrvatskog filma, filmski zlatnik ugrađenom u drvetu Abonosu, dobile su tri žene, glumice Dubravka Ostojić, Perica Martinović i Ankica Dobrić. -Hvala Ivi za ovaj predivan povod da nakon dugo godina dođem ponovno u Orašje na ovo čudo od festivala, kojem želim dug život i duži nego što je Ivo najavio, kratko je kazala Dubravka Ostojić.

Perica Martinović je s puno emocija primila nagradu iz Ivinih ruku i s uzdahom kazala, -Konačno, Ivo bio si mi više od brata i svih prijatelja. Prije 45 godina upisali smo prvu godinu na Akademiji za kazalište, film i TV u Zagrebu i drago mi je čuti da smo na pola puta. Naša struka je pitanje duha, a ovaj festival ima poseban duh i stoga mu želim da još dugo dugo traje, rekla je Perica.

Ankica Dobrić je na početku festivala bila u Orašju kad je Ivo došao tek s tri filma i nekoliko svojih kolega. –Nije ni sanjao koliki je tada bio vizionar. Volim Posavinu i ovdje se osjećam kao kod kuće. Uvijek sam bila podrška svom dragom kolegi Ivi i od ovog festivala očekujem da bude veći nego onaj u Sarajevu, a to će biti samo ako smo svi od srca zajedno, poručila je Ankica Dobrić.

Zlatna plaketa festivala dodijeljena je generalnom sponzoru oraškog filmskog festivala JP Elektroprivreda HZ HB, a generalnom direktoru Marinku Gilji filmski zlatnik. Priznanja iz ruku Ive Gregurevića preuzela je izaslanica JP Elektroprivreda Marija Buntić, te zahvalila se organizatorima i poručila da će Elektroprivreda HZ HB biti uz Dane hrvatskog filma sve dok festival bude trajao. Po završetku svečanosti otvorenja i projekcije filma „Za ona stara dobra vremena“, autora Eduarda Galića, festivalsko druženje nastavljeno je do kasno u noć na ranču uz obale rijeke Save, uz glazbu tamburaša, predivne pjesme specijalnog gosta Duška Kuliša, te uz tradicionalni vatromet sa skele postavljene na sredini rijeke Save.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće