Otkup soje, prinosi smanjeni uz dobru kvalitetu zrna

U tijeku je otkup ovogodišnjeg roda soje na području općina Orašje i Domaljevac Šamac, koji vrši poduzeće Irass iz D. Mahale za krajnjeg kupca, tvornicu ulja Bimal Brčko.

Otkupna cijena je uvećana u odnosu na prošlogodišnju i trenutno iznosi 680,50 KM po toni. Pri otkupu se radi kvalitativna analiza uz sigurnosne provjere na GMO, zbog čije prisutnosti je do sada proizvođačima vraćeno oko 25 posto prinosa odn. oko 150 tona soje, a 450 tona je otkupljeno. Kvaliteta je na zadovoljavajućem nivou, s prosjekom vlage od 11,5 %, s tim da se 2% odbija na nečistoće. Poljoprivrednici ističu da se ovogodišnji prinosi kreću od 200-250 kg/dunumu i s obzirom na klimatske uvjete, zadovoljavajući su.

Mato Đukić iz Domaljevca je zasijao oko 20 ha soje i do sada isporučio blizu 3 vagona čistog i kvalitetnog zrna. Iako je cijena uvećana za oko 30% u odnosu na prošlogodišnju, ističe da je očekivao i veću, obzirom da je zbog suše u dobroj mjeri umanjen prinos. –„Obećali su nam isplatu do 30 dana nakon isporuke i ako sve bude u redu planiram i iduće godine zasijati velike površine. Problema bi moglo biti oko isplate poticaja, jer smo obavezni prikupiti svu dokumentaciju najkasnije do 01.10. kako bi ove godine bili isplaćeni, u protivnom ćemo čekati do ljeta iduće godine. Ja sam poljoprivrednik koji živi od rada na zemlji i ne vidim drugi način preživljavanja“, istaknuo je Đukić.

Stjepan Živković iz D.Mahale isporučio je 90% uroda soje od ukupno zasijanih 5 hektara. –„Godina je bila dosta loša za sve ratarske kulture, ali tako nam je svima koji ovisimo o vremenskim uvjetima. Upravo iz tih razloga ne planiram povećavati površine pod sojom. Nadam se da ćemo riješiti dokumentaciju za poticaje koji su nam iznimno potrebni zbog ulaganja u novu sjetvu“, kazao je Stjepan.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće