Orašje: Počinju 23. Dani hrvatskoga filma

U Orašju će ovog vikenda biti otvoreni 23. po redu "Dani hrvatskog filma". Filmski festival u Orašju ili kako ga od milja zovu i "mala Pula" ove godine traje od 1. do 8. rujna.

U okviru filmskog festivala bit će predstavljeno osam filmova, šest filmova iz najnovije hrvatske kinematografije koju su prikazani na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli, te gostujući filmovi iz BiH i Srbije. Sve projekcije se održavaju u kino dvorani Hrvatskog doma u Orašju.

Iljo Benković, jedan od glavnih organizatora Dana hrvatskog filma u Orašju za Dnevnik.ba najavljuje sutrašnje otvaranje festivala u gradu na Savi.

"Filmski festival 'Dani hrvatskog filma' u Orašju neprekidno traje od svibnja 1995. godine, a od samih početaka bavi se prikazivanjem promoviranjem hrvatskog filma odnosno - festival je to nacionalne hrvatske filmske produkcije", govori Benković.

Prema njegovim riječima, uglavnom se filmovi s Pulskog filmskog festivala "sele" u Orašje.

"Zbog toga nam od milja govore i da smo 'mala Piula'. Iako je naglasak festivala na prikazivanju filmova recentne hrvatske filmske produkcije, zadnjih nekoliko godina prikazujemo jedan ili dva filma iz bh. i srbijanske kinematografije", izjavio je Benković za Dnevnik.ba.

Navodi i kako je prepoznatljivost Dana hrvatskog filma u Orašju približavanje široj publici hrvatskih filmova izvan Republike Hrvatske.

Svake se godine na Danima hrvatskog filma dodjeljuju i nagrade za doprinos u stvaranju hrvatskog filma u obliku filmskog zlatnika ugrađenog u abonos star preko 3000 godina pronađenog na širem prostoru Orašja.

"Ovogodišnje dobitnice filmskog zlatnika su glumice Dubravka Ostojić, Perica Martinović i Anica Dobrić", izjavio je Benković.

U Orašju se tijekom festivala okupe brojni glumci, redatelji producenti, filmski djelatnici, a festival iz godine u godinu raste.

"Orašje je zasigurno postalo prepoznatljivo u širem međunarodnom okruženju upravo po Danima Hrvatskog filma.Zahvaljujući festivalu
Orašja općina je dobila veliku mogućnost pokazati i druge kulturne i turističke potencijale konzumentima iz susjednih država i BiH", govori Benković.

Dani hrvatskog filma u Orašje postali su svojevrsni brend Bosanske Posavine.

"Poseban doživljaj je festivalski slavlje uz svečanu večeru za 15000 gostiju u prelijepom prirodnom ambijentu uz rijeku Savu začinjeno s bogatim glazbenim programom.Nezaobilazan je i raskošan ponoćni vatromet sa splavarenje na rijeci Savi", naglašava Benković.

Zahvaljujući Danima hrvatskog filma u Orašju su do sada snimljena i dva igrana filma.

"Put lubenica Branka Schmidta i Barijera Jasmina Durakovića snimljeni su u Orašju. A tijekom samog festivala dogovori se niz filmskih koprodukcija", govori Benković.

Dani hrvatskog filma u Orašju su festival stariji nekoliko mjeseci od Sarajevo film festivala.

"Budući da smo počeli u svibnju ratne 1995. godine čini nas nekoliko mjeseci starijim festivalom od onog u Sarajevu. Mislim da smo postali kulturni brend Bosanske Posavine", izjavio je Benković.

Dani hrvatskog filma u Orašju i ove se godine održavaju pod visokim pokroviteljskom Kolinde Grabar- Kitarović, predsjednice RH i Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

G. Lujanović / Dnevnik.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće