OO HDZ BiH Orašje obilježio 30. obljetnicu utemeljenja i uspješnog djelovanja

Općinski odbor HDZ BiH Orašje danas je obilježio 30. obljetnicu svog utemeljenja i uspješnog djelovanja na ovim prostorima.

Proslava velikog jubileja započela je kraj središnjeg Spomen obilježja u Orašju gdje su općinska i županijska izaslanstva, te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, položili vijence i upalili svijeće u čast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i članovima HDZ BiH općine Orašje. Središnji dio obilježavanja jubilarne obljetnice, bila je svečana sjednica OO HDZ BiH i Općinskog odbora utemeljitelja HDZ BiH Orašje, održana u posebnim uvjetima pandemije koronavirusa. U prisutnosti ograničenog broja gostiju, prisutnima su se obratili predsjednik OO HDZ BiH Orašje Stanko Vincetić, predsjednik ŽO HDZ BiH Posavina Đuro Topić, te predsjednici općinskog i županijskog odbora utemeljitelja HDZ BiH, Anto Martinović i Anto Mikić.

Na svečanosti je istaknuto kako su Hrvati Bosanske Posavine i Orašja iskoristili priliku za političke promjene, a prvi javni zbor HDZ održan je u Vidovicama, što je rezultiralo formiranjem inicijativnog općinskog odbora i ogranaka. Prva izborna – konstituirajuća sjednica OO HDZ BiH Orašje održana je na današnji dan 1990.godine u O.Luci, a za predsjednika je izabran prof. Pavo Kobaš iz Vidovica.

U svojoj čestitki predsjednik OO HDZ BiH Orašje Stanko Vincetić naglasio je kako je HDZ BiH najbolje organizirana i ustrojena stranka u odnosu na druge. –„Sve što danas činimo, baštinimo od onih koji su u prvim danima pokazali spremnost i hrabrost i omogućili da Hrvati ostanu i opstanu na ovim prostorima“, rekao Vincetić i i zahvalio utemeljiteljima na svemu učinjenom do danas. Premijer Vlade ŽP ujedno i predsjednik ŽO HDZ BiH Posavina Đuro Topić je naglasio kako je ovo velika obljetnica za HDZ BiH, čak i za hrvatski narod, jer obilježava početak demokratskih procesa na području općine Orašje i ŽP, te hrabrost utemeljitelja da ovaj narod i područje usmjere u demokratske procese. –„Drago mi je da smo se okupili s našim utemeljiteljima da podržimo snagu i jedinstvo stranke i da se nosimo s aktualnim izazovima. Moramo potvrditi opredijeljenost da ćemo se zalagati za jednakopravnost hrvatskog naroda, te izmjenu izbornog zakona, što će biti naša vodilja u budućnosti“, naglasio je predsjednik Topić.

Predsjednik županijskog odbora utemeljitelja HDZ BiH Anto Mikić prisjetio se vremena rada u tajnosti kada su po kućama tražili ljude da budu članovi stranke. –„Narod je tada pokazao što nosi u srcu, da želi hrvatsku slobodu i hrvatsku riječ“, kazao je Anto Mikić i poručio mladima da nastave trasiranim putem, uz želju da Hrvati dobiju svoju izbornu jedinicu.

Anto Martinović iz Ugljare predsjednik OO HDZ BiH Orašje je podsjetio na vrijeme formiranja stranke, a poslije velikih ratnih stradanja. –„Moramo zahvaliti RH na iznimno velikoj pomoći bez koje danas Hrvati ne bi opstali na svojim vjekovnim ognjištima, a povjesničarima bih poručio da trebaju s više hrabrosti pisati o vremenu u kojem su očuvani ovi krajevi“, rekao je Martinović. Na sjednici je naglašeno kako je HDZ BiH u općini Orašje dao sve dosadašnje načelnike, a također i predsjednike županijske Vlade.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće