OHR pozvan da reaguje u Posavini zbog diskriminacije Bošnjaka

Ahmetović je uputio urgenciju visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, ukazujući na diskriminaciju Bošnjaka i neustavne odredbe kantonalnog Ustava

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini Posavskog kantona Senad Ahmetović (SBB) uputio je urgenciju Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u BiH, u kojoj ukazuje na diskriminaciju Bošnjaka u Posavskom kantonu. Naime, Ustavni sud FBiH je još prije 23 godine proglasio neustavnim pojedine odredbe Ustava Posavskog kantona. Kantonalna vlast to do danas nije promijenila, pa u Ustavu PK-a i dalje stoji da su službeni jezici hrvatski i bošnjački umjesto bosanski, a pismo latinica. Srbi su tek odnedavno postali konstitutivni, dok srpski jezik i ćirilica još nisu službeni.

- Budući da su više puta donesene odluke Ustavnog suda FBiH, prema raznim osnovama koje su potvrdile diskriminaciju u sadržaju Poslovnika i Ustava Posavskog kantona, rukovodstvo Skupštine zahvaljujući HDZ-u BiH još nije našlo za shodno da uskladi Ustav PK-a sa Ustavom FBiH. Sistemom opstrukcija i proceduralnih odugovlačenja prolongiraju se ustavne obaveze usklađivanja zakonodavnih i ustavnih akata - navodi Ahmetović, pozivajući Schmidta da reaguje kako bi se uklonila diskriminacija.

Blaž Župarić (HDZBiH), predsjednik Skupštine Posavskog kantona, rekao je za Oslobođenje da je bilo nekoliko pokušaja izmjena Ustava, ali da se zbog političke nesuglasnosti to nije dogodilo. Pri tome, kaže nam, misli na nesuglasice sva tri naroda, ne želeći da nekoga pravda.

- Mi smo to pokrenuli i sada je u završnoj fazi. Vlada je kao predlagatelj izmjena Ustava Posavske županije dostavila prijedlog. Potom smo sazvali sjednicu Kolegija i donesen je zaključak da se klubovi zastupnika i klubovi naroda očituju. Nažalost, Klub bošnjačkog naroda nije se očitovao. Njihov predsjednik Kluba, koji na neki način živi u Austriji, poslao je očitovanje, ali je naknadno utvrđeno da to nije konačan stav Kluba. Na posljednjoj sjednici Kolegija Skupštine dogovoreno je da se klubovi naroda sastanu 11. novembra (sutra, op. a.), da daju očitovanje na prijedlog i da to Vlada uputi na prvu narednu sjednicu - kaže Župarić, koji očekuje izmjene Ustava najkasnije do kraja 2021.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće