Održana V. sjednica Skupštine Županije Posavske

Peta sjednica Skupštine Županije Posavske protekla je u znaku usvajanja svih Prijedloga i Informacija od kojih su četiri točke bile zakonska rješenja, a preostale četiri informativne prirode.

Prihvaćen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o županijskoj Agenciji za privatizaciju, kojim je smanjen broj članova Upravnog odbora sa 7 na 3, prije svega zbog operativnosti u radu Agencije. Zastupnici su također usvojili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina i prava, kojim se osobe mlađe od 40 godina oslobađaju plaćanja poreza na promet prve nekretnine, bilo da je riječ o kupovini stana, kuće, građevinskog ili poljoprivrednog zemljišta. Predsjedavajući Skupštine Blaž Župarić istaknuo je kako ova odluka ide u smjeru zadržavanja mladih osoba na prostoru ŽP, a isto tako da što lakše dođu do prve nekretnine.

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i dar, podignut je iznos oslobađanja poreza sa dvije na pet tisuća KM. Također zakonskim rješenjem, u nasljedni niz mogu se uključiti i unučad koja nasljeđuju određene pokretne stvari, a poreza na promet oslobođeni su poljoprivrednici pri kupovini poljoprivrednog zemljišta. Usvojen je i Nacrt zakona o obrazovanju odraslih koji će biti upućen u javnu raspravu u roku 60 dana, da bi predsjednik Župarić naglasio kako se ovim zakonom želi pomoći gospodarstvenicima da lakše dođu do kvalificirane radne snage, a znatno će pomoći i onima koji žele na legalan način doći do određene prekvalifikacije i lakše konkurirati na tržištu rada.

U završnom dijelu sjednice prezentirana je Informacija o Izvješću o radu Županijske uprave za inspekcijske poslove kao i plan rada za ovu godinu. –Županijska uprava može biti primjer Federaciji kako se treba raditi u inspekcijskim službama, a dokaz da rade ispravno je neznatan broj osoba koje pokušavaju raditi na crno, naglasio je Župarić i pohvalio rad Službe za upošljavanje ŽP koja povlači pozamašne iznose sredstava sa razine Federalnog zavoda za upošljavanje i transferira ih za sve korisnike koje po zakonu pripadaju sredstva, te je ustvrdio da nije bilo slučajeva da Služba za upošljavanje, čiji je osnivač Vlada ŽP, potražuje sredstva iz Proračuna.

U osvrtu na rad Skupštine u dosadašnjem dijelu, predsjednik Župarić je naglasio da Skupština postupno izlazi iz informatičko-analitičkih poslova, prelazeći na normativne aktivnosti, a primjer tome su brojni prijedlozi zakona. -Svaki mjesec smo imali najmanje po jednu sjednicu, što znači da Vlada radi dobro. Ovaj saziv Skupštine zadužen je za praćenje rada Vlade i vjerujem da će u tom duhu i nastaviti kroz pojačan normativni dio zakonskih prijedloga i rješenja koja do sada nisu mogla doći na dnevni red, poručio je predsjednik Skupštine Blaž Župarić i dodao kako će prije ljetne stanke, do kraja srpnja biti održana još jedna sjednica Skupštine ŽP.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće