Održana promocija knjige fra Luke Markovića „Nije dobro, ali ima nade – Europa i njezine dileme“

Promocija nove knjige fra Luke Markovića pod nazivom „Nije dobro, ali ima nade – Europa i njezine dileme“, održana je u subotu dvorani Franjevačkog samostana u Tolisi.

Fra Luka je čitalačkoj publici darovao još jedno svoje djelo, treće u zadnjih devet mjeseci, koje je pobudilo veliko zanimanje prisutnih, osobito autorov uvid u ključna pitanja BiH i položaj Hrvata u njoj. Knjigu je predstavio sam autor, a pročitane su i recenzije urednika dr. Vjeke Eduarda Tomića i dr.sc. Nine Raspudića. Kao i u prethodne dvije knjige, autor je sav prihod od prodaje ove knjige namijenio za potrebe udruge PUŽ u Orašju.

Fra Luka na početku ističe kako se Europa nalazi u krizi, ali kaže, još uvijek ima nade ako probleme shvati na vrijeme i ukoliko politička i intelektualna oligarhija, koja se otuđila od vlastite tradicije, bude imala više sluha za probleme i dileme vlastitog naroda. Sadržaj knjige podijeljen je u pet poglavlja i bit će itekako zanimljivo štivo, a riječ je o fra Lukinim sabranim tekstovima, odnosno novinskim člancima, što ih je autor od 2016. do kolovoza 2018.godine objavio u katoličkom tisku u BiH i Hrvatskoj. –„Najviše se bavim problematikom BiH, jer očito su u pitanju velika previranja. Kad se pogleda posjet predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović, Erdoganu u Tursku, izjava da Dayton treba dokinuti, Deklaracija HNS-a o potrebnom preustroju BiH, te Izetbegovićeva tvrdnja da treba dokinuti ime Republike Srpske, očito je da sve ide u nekom pravcu pregovora. Pretpostavljam da se radi o nečem što je već dogovoreno, jer ovakva BiH ne može egzistirati“, kazao je fra Luka, te naglasio, -Sad je pitanje kako se postaviti u Posavini? Ovdje treba imati ljude koji će znati izvući maksimum, jer ako se preuređuje BiH, Distrikt Brčko ne može opstati. Vjerujem da mi možemo dobiti dio Distrikta i zaokružiti da bude pristojna županija ili federalna jedinica. Ako želimo zastupati sve Hrvate, na čitavom prostoru BiH mora doći do unutarhrvatskog dijaloga, jer Hrvati ne žive samo u Hercegovini, nego i u Posavini i Srednjoj Bosni.

Dr. Vjeko Tomić u predgovoru ističe kako Markovića njegovi tekstovi pokazuju kao veoma kvalificiranog motritelja društvenih, ekonomskih, vjerskih i kulturnih događanja u BiH, RH i širem europskom kontekstu. –„Ne zadržava se na dijagnosticiranju određenog stanja, upiranju prsta u određene štetne i pogubne procese, nego ukazuje na moguća rješenja, te poziva na brze odgovore, jer već sutra može biti kasno“, istaknuo je urednik knjige dr. Vjeko Tomić. Dr. Nino Raspudić u predgovoru tvrdi kako je prvi preduvjet za iskren i plodonosan dijalog, nazvati stvari pravim imenom. –„Fra Luka vjeruje u mogućnost dijaloga, ali bez fige u džepu, bilo da je riječ o međunacionalnim odnosima u BiH, bilo o širem europskom pitanju dijaloga i suživota s islamom“, navodi Raspudić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće