Obavijest za porezne obveznike

Porezna uprava Federacije BiH, prema Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica,

obavještava porezne obveznike da je na linku sačinila i na svojoj web stranici objavila Uputstvo o načinu podnošenja zahtjeva i potrebnoj dokumentaciji za subvencioniranje doprinosa, na linku i Zahtjev za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja – Obrazac – ZSD na linku.

Također, objavljeno je i Uputstvo za popunjavanje Zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja Obrazac – ZSD na linku.

Ova uputstva i zahtjev se nalaze na web stranici Porezne uprave Federacije BiH u dijelu Obrasci i Zakoni.

Obrazac – ZSD je objavljen u PDF formatu koji je editabilan, tako da se može popuniti u elektronskom obliku, odštampati, potpisati i ovjeriti pečatom obveznika ili se može popuniti i ručno, odštampati i dostaviti nadležnoj poreznoj ispostavi prema sjedištu podnositelja zahtjeva.

Obavještavamo porezne obveznike da imaju pravo na subvencioniranje doprinosa ako su izmirili obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s veljačom 2020. godine i ako imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine.

Skrećemo pažnju poreznim obveznicima, da je preduvjet za uspješnu obradu zahtjeva tj. Obrasca – ZSD da su plaćene obaveze po osnovu doprinosa i poreza na dohodak zaključno sa mjesecom 02/2020. godine i da su podneseni ispravni mjesečni obrasci MIP-1023, 2001/2001-A ili 2002/2002-A za mjesec za koji se traži subvencija.

Stoga pozivamo porezne obveznike koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa na isplaćene plaće zaključno sa 02/2020 godine, da to učine prije podnošenja zahtjeva i tako uz uvjet pada prometa od 20 i više posto ostvare pravo na subvenciju. Porezni obveznici koji ne uplate doprinose zaključno sa 02/2020. godine neće ostvariti pravo na subvenciju i ako imaju pad prihoda od 20 i više procenata.

Za sva pitanja ili nedoumice na raspolaganju su brojevi telefona i e-mail adrese objavljene na web-u Porezne uprave Federacije BiH, odnosno na linku i e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., izvijestili su iz Porezne uprave Federacije BiH.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće