NARCISA ŽP OBILJEŽILA MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Permanentan rad na prevenciji bolesti i podizanju svijesti javnosti o važnosti ranog otkrivanja i liječenja bolesti, u stalnom su fokusu aktivnosti Udruženja žena oboljelih od raka dojke „Narcisa ŽP“ Orašje.

Mjesec listopad – mjesec borbe protiv raka dojke, Narcisa je obilježila kroz edukativne radionice u Odžaku i Orašju, a prije toga u sve tri općine u ŽP u kojima i djeluje od svog osnutka od 2008.godine, organizirala je i Šetnju za ozdravljenje. Narcisa ima stalnih oko 60-ak članica, no ovaj broj oboljelih nažalost nije konačan.
-„Udruga ima dosta aktivnosti koje su u protekloj i ovoj godini, zbog koronavirusa, reducirane. Poštujući sve propisane epidemiološke mjere, ipak smo ove godine uspjeli obilježiti Dan narcisa u ožujku, te dva predavanja u listopadu i podjelu roza trakica po institucijama, čime smo obilježili mjesec borbe protiv raka dojke u ŽP“, kazala je Valentina Halilović, predsjednica Udruženja Narcisa ŽP Orašje.
Udruga, putem radionica i predavanja s liječnicima, djeluje na prevenciji i na osvješćivanju zdravih žena, kako bi na vrijeme detektirale bolest, čule iskustva žena koje su izliječene i o kojima danas javno govore. Bilo je tako i na predavanju u Odžaku i Orašju, koje je udruga organizirala za učenike srednjih škola, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP. Dr Želimir Stipančić i dr Anđelko Živković, liječnici Županijske bolnice Orašje rado su se odazvali na poziv Narcise i održali predavanje za mlađu populaciju kako bi ukazali na važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Oni su se ujedno odrekli honorara koje je udruga odmah usmjerila za svoje dvije teško bolesne članice, a iz svojih sredstava Narcisa je uplatila donaciju za jednu članicu koja se nalazi u teškom materijalnom stanju.
Predsjednica Halilović je istaknula kako je važno organizirati predavanja, jer sve što se na vrijeme otkrije znači i lakšu borbu, ne samo za bolesnu osobu nego i cijeli sustav i proces liječenja, što u konačnici zdravstvo manje košta, jer su lijekovi za karcinom jako skupi. Podsjetila je i kako je Narcisa od 2010 godine u projektu Osnaživanja zdravlja žena BiH i pripada mreži „Zajedno smo jedno“, te skupa s još 23 bh udruge sudjeluje u Šetnji za ozdravljenje u Sarajevu.
Dr Anđelko Živković, voditelj odjela kirurgije u Županijskoj bolnici Orašje naglasio je kako Narcisa ovakvim predavanjima pokušava osvijestiti mlade ljude kada je zdravlje i prevencija bolesti u pitanju, jer nažalost u BiH nema nacionalnog programa za prevenciju karcinoma dojke. -„Izuzetno je važna edukacija, jer je karcinom dojke u porastu i sve je veći broj novootkrivenih slučajeva. Tijekom prošle i ove godine u ŽP bolest je dijagnosticirana kod 29 pacijentica, što je izuzetno veliki broj za ovo malo područje“, ustvrdio je dr Živković. Prema njegovim riječima prevencija je izuzetno važna i u mnogo slučajeva znači izlječenje, jer kad se tumor otkrije u prvom stadiju osoba je praktički izliječena. -„Nažalost, pacijentice iz ruralnih sredina dolaze tek kad je bolest u četvrtom stadiju, a tada je preživljavanje 10 posto. Uvođenje hormonske terapije produžava liječenje, pa je i stopa preživljavanja povećana“, naglasio je dr Živković.
U Županijskoj bolnici u Orašju obavlja se dijagnostika i operativni zahvati u 90 do 95 posto slučajeva, budući je to u domeni opće kirurgije. Tek određeni broj pacijentica s većim problemima, koji zahtijevaju složenije tretmane, upućuju se u veće centre. Nedavno operirane ili žene u kirurškom procesu liječenja, onkološki završavaju u Tuzli.
Svoju životnu priču, u kojoj se s bolešću suočila u svojoj 28-oj godini, učenicima je prezentirala Anđelka Arlović iz Oštre Luke. Nakon prvotnog šoka i straha, skupila je snage i odlučno, uz potporu obitelji, medicinskog osoblja i Narcise, krenula u ovu tešku i neizvjesnu borbu. Majka troje djece, od kojih je najmlađe tada imalo samo godinu dana, odlučila se boriti i živjeti. I uspjela je. Anđelka je u međuvremenu oženila dva sina i postala je baka, a svojom životnom pričom svjedoči da se bolest može pobijediti i da o bolesti javno treba govoriti, što su nazočni na predavanju pozdravili burnim pljeskom.
S oba Narcisina skupa, i u Odžaku i u Orašju, odaslana je jedinstvena poruka: „Ne dozvoli da strah utječe na tvoje odluke. Pregledaj se! Prevencija, rano otkrivanje= preživljavanje!“

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće