Mostovi spajanja Županja – Orašje

U Županji je u subotu, 14. listopada 2017. godine održan Međunarodni stručno-znanstveni skup koji prije svega ima za cilj izgradnju „poduzetničkog mosta“ između županjske i oraške Posavine.

Inicijativu je pokrenuo Ivica Mišića, zastupnik Hrvatskog sabora iz Vinkovaca. Konferencija je održana amfiteatru Gimnazije Županja.

Zadane teme na konferencije su: eksploatacija termalnih voda , demografski problemi, usklađenost tržišta rada s programima obrazovanja, strateški projekti županije VSŽ, odnos Hrvata u Domovini i izvan nje, predviđena financijska sredstva fondova za Posavinu, idejni projekt izgradnje pješačkog mosta Županja-Orašje. Teme, ideje i mogućnosti predstavili su u svojim predavanjima: Ilija Cota, mag. iur. (Vinkovci, HR), direktor razvojne županijske agencija „HRAST“: „Uloga Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. kao regionalnog koordinatora s naglaskom na strateške projekte Vukovarsko-srijemske županije“: dr. sc. Marko Mijatović, (BiH), Orašje: „Visoko školstvo i obrazovanje odraslih, naspram potreba tržišta rada sada i u budućnosti u ovom Kraju“; doc. dr. sc. Blanka Oršolić (BiH) Tolisa: „Uloga i značaj tijela javne uprave na razvoj poduzetništva s osvrtom na radni moral i etiku javnih službenika“; dr. sc. Marin Sopta, (Zagreb, HR): „Odnos Hrvata u Domovini i izvan nje i perspektive“ i prof. dr. sc. Dražen Živić, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar (Vukovar, HR): “Suvremene demografske prilike u županjskoj Posavini (1991. – 2016.): izazovi i perspektive”. O samoj ideji gradnje pješačkog mosta govorio je Ivica Mišić, saborski zastupnik.

Županiju posavsku su predstavljali premijer Marijan Klaić i načelnik općine Orašje Stanko Vincetić. Načelnik Vincetić se prisjetio škoslkih dana provedenih za vrijeme Domovinskog rata u županjskoj Gimnaziji, te se osvrnuo na same teme Konferencije. Vincetić je prije svega naglasio kako očekuje uspostavu kontakta na Konferenciji. „Mi imamo dosta projekata prekogranične suradnje koje smo do sada realizirali. Imamo skoro popunjenu Industrijsku zonu, koju sada trebamo širiti dalje. Nije samo stvar u investiranju novih radnih mjesta nego moramo voditi računa i o kvaliteti tih radnih mjesta. I kod nas je, kao i u Slavoniji veliki problem iseljavanje mladih obitelji, među kojima su i oni koji su bili zaposleni. Prije svega vezujem to za pitanje koliko mlad čovjek može kod nas napraviti za svoju obitelj i svoju egzistenciju i živjeti u kvalitetnijoj i boljoj sredini, no što smo mi to u ovom trenutku Naša je suradnja bila do sada vezana uz Garešnicu, Pleternicu, Vinkovce, Vukovar, Ulm u Njemačkoj, no sa Županjom koja nam je preko puta do sada nije bilo konkretnih razgovora. Očekujemo da ćemo uspostaviti i suradnju sa Županjom“, kazao je Vincetić novinarima prije početka Konferencije.

“Stoljećima stanovništvo obadvije Posavine dijeli jednaku ili sličnu sudbinu i uvijek su nalazili rješenja za izlazak iz kriznih situacija, da li je to rat, da li su to bile poplave, da li su to bile suše. Uvjeren sam da i ovo danas, ovaj trend gospodarskog zaostajanja i trend iseljavanja sa prostora oraške i županjske Posavine će na ovaj i sličan način naći svoje rješenje kako bi izašli iz ovoga, hajde da kažemo, negativnog trenda. Očekujem da će Međunarodni znanstveno-stručni skup perspektive razvoja županjske i oraške Posavine biti na tragu iznalaženja rješenja i ublažiti ovaj negativni trend”, kazao je na Konferenciji Marijan Klaić, predsjednik Vlade Županije posavske.

Ova konferencija je također i uvod za slijedeći poduzetnički skup, koji bi se do kraja godine trebao održati u Orašju (BiH), „Poduzetnički okrugli stol oraške (BiH) i županjske (HR) Posavine“. „Novi poduzetnički mostovi“ bit će usmjereni prema poduzetnicima Hrvatima koji žive izvan RH. Cilj je također predstaviti domaćoj i inozemnoj javnosti neke od mogućnosti investiranja u ovim krajevima. Na taj način se želi potaknuti snažniji investicijski ciklus u Posavini, zapošljavanje i zadržavanje mladih.

Predsjednik organizacijskog odbora konferencije je Ivica Mišić, saborski zastupnik iz Vinkovaca, a glavni urednik je mr. sc. Branislav Orešković, v. pred. iz Županje. Organizator konferencije je tvrtka Avron d.o.o. iz Zagreba, s desetgodišnjim iskustvom u organiziranju konferencija. Izvršna direktorica konferencije je Tatjana Ferenčak iz Zagreba. Kao rezultat konferencije planira se i zajednička prijava projekata iz fonda EU za prekograničnu suradnju.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće