Marijan Arlović novi predsjednik UDiVDR-a HVO H-B, Zajednice podružnica u ŽP

U Orašju je održan 4. izvanredni Izborno-Izvještajni Sabor Zajednice podružnica Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata HVO Herceg –Bosne, Zajednice podružnica u Županiji Posavskoj, s kojeg je odaslana poruka zajedništva branitelja koji ljudski i solidarno moraju razmatrati sve zajedničke probleme.

Naglašeno je kako su razvojačeni branitelji najugroženiji dio društva s neriješenim statusima. Prije zasjedanja izaslanstvo je položilo vijenac i upalilo svijeće za poginule branitelje na Spomen obilježju u Orašju, a opijelo je molio fra Anto Pušeljić, župnik župe bl. Alojzija Stepinca Orašje.

U radu Sabora sudjelovao je 81 izaslanik ( Orašje 14, Odžak i Derventa po 13, Domaljevac-Šamac 12, Brčko-Ravne i Modriča po 10 i B.Brod 9 izaslanika ), a otvorio ga je i vodio Ivo Marić, povjerenik za provedbu Sabora. Kroz 19 točaka podneseno je i na Saboru usvojeno izvješće o radu Zajednice podružnica u periodu od 2013. do 2018. godine. Istaknuta je dosta korektna obostrana suradnja sa središnjicom Udruge, a za još kvalitetniji rad, navode kako je potrebno više sredstava. Suradnja sa podružnicama, istaknuto je, može biti bolja i ogleda se kroz realiziranje projekata i obilježavanje svih značajnijih datuma postrojbi iz Domovinskog rata, a također je istaknuta vrlo korektna suradnja sa izvršnom vlasti i medijima.

Tajnim glasovanjem za novog predsjednika Zajednice podružnica Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata HVO Herceg –Bosne Županije Posavske, izabran je Marijan Arlović iz Orašja sa 41 glasom. Ostala dva kandidata, Anto Iljazović i Ivo Marić dobili su 23, odnosno 17 glasova. Za dopredsjednike su izabrani Ilija Kutlić, podružnica Derventa i Josip Blažević, podružnica Bosanski Brod. U svojem obraćanju Marijan Arlović je istaknuo potrebu donošenja novog zajedničkog Zakona o braniteljima u FBiH po uzoru na republiku Hrvatsku. To je kaže Arlović, rješenje da se na jednom mjestu spoje sve Uredbe, zakon o pravima branitelja i zakon o odličjima iz kojeg će svi branitelji crpiti svoja sustavna prava. –„Ne treba zatvarati oči pred problemima u braniteljskoj populaciji, a na prvom mjestu je kategorija razvojačenih i neuposlenih branitelja. Naša je obveza na svakoj razini da se to sustavno uredi u tekućoj godini“, kazao je Arlović.

Sudionike je pozdravio Marijan Kopić ministar branitelja u Vladi ŽP i u ime ministarstva izrazio punu potporu radu Udruge, koja kao najmasovnija, posebno djeluje na promicanju vrijednosti Domovinskog rata i zaštiti interesa branitelja i članova njihovih obitelji i s najviše je problema kad su u pitanju razvojačeni branitelji. –„Najizraženiji problemi su materijalni, socijalni i ekonomski. U Domovinskom ratu smo branili svoju zemlju, svoj narod i dom i na taj način pokazali zajedništvo. Zbog svega toga u miru bi lokalna zajednica i društvo morali skrbiti za njih kako bi imali dostojanstven život. Pomozite suborcima koji su danas u teškoj materijalnoj situaciji ili onim sa zdravstvenim problemima, a danas je takvih, na žalost sve više. Suradnja sa svima je neophodna, bili smo spremni 92. jedan za drugog život dati, dok danas nakon toliko godina neke političke elite to jedinstvo žele razbiti i razjediniti. Nećemo i ne smijemo im to dozvoliti“, poručio je ministar Marijan Kopić.

Nikica Tomić predsjednik središnje Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata HVO Herceg –Bosne je poručio kako ova udruga mora biti oslonac i okidač za sve članove preko općinskih podružnica da se jednostavno iskristalizira koja su to njihova prava i da se ne desi neka nova Alijansa. –„Moramo podržati zakon o braniteljima, imamo potporu središnjih udruga i Odbora za branitelje HNS-a. Poručujem braniteljima da budu ustrajni i uporni u prijavama i obnavljanju postupka kako bi kroz zakon o braniteljima u RH, koji tretira i pripadnike HVO-a, ostvarili svoja prava. U Orašje sam došao s pozitivnom energijom da pokrenemo stvari na bolje i stojim na raspolaganju županijskom rukovodstvu udruge“, poručio je Tomić.

Predsjednik podružnice Ravne Brčko Mijo Josipović, istaknuo je da Zajednicu podružnica doživljava kao integracijski čimbenik, sa željom da sa Sabora bude odaslana poruka zajedništva branitelja koji će ljudski i solidarno razmatrati zajedničke probleme. –„Kao dragovoljac i pripadnik HVO-a osjećam se tužno kad vidim da naši suborcu koji dolaze s prostora RS ne mogu rješavati svoja temeljna prava. Imamo sreću da kroz institucije vlasti, gdje imamo naše ljude, sa druga dva naroda vršimo jednu vrstu pritiska na vlast u Brčko distriktu i tako rješavamo bitne stvari. Imamo spomenike u svim mjestima, financijski dobro stojimo i solidarno smo spremni pomoći suborcima iz Dervente ili Modriče koji ne mogu napraviti spomenik poginulim braniteljima“, naglasio je Josipović.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće