Izaslanstvo Saborskog Odbora za Hrvate izvan RH posjetilo Vladu ŽP

Izaslanstvo Saborskog Odbora za Hrvate izvan RH predvođeno predsjednikom prof.dr. Božom Ljubićem, jučer je boravilo u jednodnevnom posjetu području Bosanske Posavine.

U Orašju u zgradi Vlade ŽP ugostio ih je predsjednik Vlade Đuro Topić s predsjednikom Skupštine Blažom Župarićem i predstavnicima općina Orašje, Odžak i Domaljevac Šamac, a sastanku su prisustvovali i gotovo svi članovi županijske Vlade. Na sastanku je razmatran niz aktualnih i jako bitnih tema o projektima od iznimne važnosti za žitelje Posavine. Domaćini su predočili probleme u zdravstvu, rješavanju pitanja statusa branitelja, te graničnih prijelaza koje trebaju rješavati zajednički RH i BiH, a koji su izravno vezani za sve tri općine. -“Upoznali smo goste s problematikom obrazovanja, pokušajima jačanja gospodarstva, zajedničkih nastupa prema EU fondovima gdje očekujemo podršku i Državnog Ureda za Hrvate izvan RH i resornih ministarstava u RH”, kazao je u izjavi za medije predsjednik Vlade Đuro Topić i dodao kako su dobili obećanja da će ista biti razmotrena i rješavana u skladu s mogućnostima Odbora i Ureda koji su bili nazočni.

Predsjednik Odbora prof.dr. Božo Ljubić je zahvalio predsjedniku Topiću i njegovim suradnicima, te istaknuo da Odbor u Saboru generalno zastupa Hrvate izvan RH i svjestan je da postoje određena specifična pitanja i problemi koji su od interesa za pojedine dijelove u BiH gdje žive Hrvati. -“Konkretno smo govorili o GP Svilaj na Koridoru Vc koji bi što prije trebao biti u svojoj punoj funkciji. Dobili smo prijedlog kojeg želimo apsolutno podržati, da taj prijelaz ima najviši rang, jer se nalazi na Paneuropskom koridoru. Bilo je riječi i o Spomen kući Ive Gregurevića i to je projekt od interesa ne samo za Posavinu i Hrvate u BiH, nego i RH, jer je zadužio kulturu Hrvatske, a i Hrvata generalno u svijetu”, kazao je dr. Božo Ljubić.

Sugovornici su obostrano otvorili niz važnih pitanja kao što su prijeko potreban projekt vodovoda u općini Domaljevac Šamac, suradnja s mostarskim Sveučilištem, obnova samostana u Tolisi, a dotaknuta su i politička pitanja, u prvom redu ostvarenje legitimnog predstavljanja Hrvata u BiH. -“Želim istaknuti da u RH imamo Vladu na čelu s Andrejom Plenkovićem i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, koji su apsolutno svjesni očuvanja političkog subjektiviteta Hrvata u BiH, strateškog značenja za RH. Uvjeren sam da ćemo, uz zalaganje legitimnih hrvatskih predstavnika u okviru HNS-a i zajedno s RH, riješiti to pitanje u interesu Hrvata u BiH, a i same države BiH”, naglasio je dr. Ljubić.

Po završetku sastanka predstavnike Odbora ugostio je ravnatelj ŽB Orašje dr. Perica Jelečević i govorio o funkcioniranju i problemima ove zdravstvene ustanove. Dr. Ljubić je istaknuo da je najvećim dijelom izgrađena sredstvima iz RH i kako je puno pomogao uređenju bolnice dok je bio ministar u BiH, a sad je važno da se održi na ovoj razini funkcionalnosti u interesu svih žitelja ŽP. U nastavku je izaslanstvo Odbora posjetilo Brčko Distrikt i održalo sastanak sa zamjenikom gradonačelnika dr. Antom Domićem, da bi u završnom dijelu posjetili Franjevački Samostan i župu UBDM u Tolisi koji se obnavlja sredstvima iz RH i tom prilikom razgovarali s gvardijanom fra Mariom Jurićem. Uz dr. Božu Ljubića bili su članovi Odbora Željko Raguž, Ivica Mišić, Mato Čičak i savjetnica Marina Vunić, te predstavnici Vlade RH iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH, Ivan Zeba i Petar Mrkonjić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće