Ivo Mijić: trasa autoceste kroz Kladare, Garevac i Čardak neće proći

Gospodine Mijiću, obnašate dužnost predsjednika Kluba Hrvata u Vijeću naroda pri Narodnoj skupštini Republike Srpske. Što se to dešava našem hrvatskom narodu na području Garevca, Donjih Kladara i Čardaka?

Za Posavinu.org razgovarao Anto Pranjkić

- Našim sunarodnjacima koji žive na tom području, ali i nama predstavnicima hrvatskoga naroda u tijelima Republike Srpske zasmetala je trasa autoceste koja ide preko hrvatskih sela Garevca, Čardaka i Donjih Kladara.

Smatramo i nemamo ništa protiv izgradnje autoceste, ali želimo da se ona izmjesti. Ja sam gledao samu trasu koja je predložena. Ona ide preko naselja gdje žive Hrvati povratnici i to nekih 70-80 kuća bi se trebalo rušiti, ali nije samo tih 70-80 ugroženo, nego još 150 kuća potencijalnih povratnika čije kuće nisu obnovljene. Možda će se i ti povratnici snaći za sredstva i vratiti, ali prolaskom ove trase preko njihovih parcela s povratkom je gotovo za sve vijeke vjekova. Sam pravac, kako sam vidio, trasa za plinovod koja ide sjeverno od granice tih sela bi bila najbolja.

Stranka kojoj pripadam, HDZ BiH je i ranije u samoj najavi ovog pitanja se oglasila, odnosno oglasio se dopredsjednik RS Jerković i slao dopise Ministarstvu prometa i veza RS. Nije javno o tomu govorio jer nije imao odgovore na pitanja a nije htio dizati paniku među narodom. Ono što je došlo je nakaradno. To smo tek vidjeli kako izgleda. Narod se pobunio. Mi stojimo iza svoga naroda i istrajat ćemo u podupiranju njihovih opravdanih zahtjeva.

Činjenica je da mnogobrojni ljudi, predstavnici političkih stranaka pokušavaju optužiti vas kao predstavnike hrvatskog naroda u političkim tijelima, kako na vrijeme niste ih obavijestili o ovim pitanjima. Vi tvrdite da to niste mogli učiniti jer pravi odgovor niste niti znali.

- Znalo se samo da je predviđena gradnja trase, ali nitko nije znao niti plan niti pravi smjer i trasu, kuda bi trebala ići. Prije 4 -5 dana kada je došla dokumentacija u općinu Modriču, gospodin Gagulić nas je izvijestio i mi smo se aktivirali i protivimo se takvom planu. Što se tiče optužbi to ću vam najbolje odgovoriti jednom rečenicom: Onaj koji ništa ne radi i nije angažiran, on samo kritizira i koristi društvene mreže, narodski rečeno samo “olajava”. Ništa ne radi.

Sutra je 10. listopada. Dan D kada je u pitanju ovo pitanje. Kako aktivirati naše ljude da se sutra pojave na javnoj raspravi i kažu odlučno “ne” gradnji ceste kroz Garevac, Čardak i Donje Kladare:

- Sutrašnji dan je dogovoreno da gospodin Gagulić kao naš predstavnik i koji sam živi u Garevcu, okupi narod preko društvenih mreža i sve one koji žive u Garevcu, Kladarima i Čardaku, oni će zajedno očekujemo preko 100 ljudi koji će otići na javnu raspravu i pobuniti se takvom nakaradnom planu i projekciji.

Može li se u RS hrvatski narod konačno ujediniti oko ovih teških pitanja. Je li konačno došlo vrijeme da se zajedno borimo i usmjerimo koplja prema stvarnim neprijateljima a ne da se međusobno gložimo?

- Zajedno s dopredsjednikom RS gospodinom Jerkovićem i gospodinom Čordašem činili smo sve da se otpočne s povratkom i obnovom domova, društvenih objekata, crkvenih objekata. Učinili smo koliko smo mogli, možda i više nego što smo mogli. Ja ću na Klubu Hrvata u Vijeću naroda učiniti sve da ih zakonski zaštitimo te ću raditi da svi zakoni koji se imalo budu doticali našega hrvatskoga naroda donose na korist a ne na štetu. Ako se dogodi da nam ne budu na korist podignut ću zaštitu nacionalnog vitalnog interesa, koja će imati posljedicu vraćanja akata na početni položaj.

Gospodine Mijiću, možete li učiniti da se hrvatski narod počne baviti pitanjima važnim i bitnim za naše ljude a ne da podrivaju i ono što se do sada steklo i ostvarilo?

- Znate što. Jako je teško. Razumijem pitanje. Najvažnija je stvar naše zajedništvo a na niskim je granama. Mi smo uvijek bili za suradnju sa svim hrvatskim strankama, kao što HDZ okuplja stranke u HNS tako želimo to učiniti i u RS da naše stranke zajedno rade kako bismo pomogli povratku.

Koja su to pitanja kojima se Klub Hrvata u Vijeću narodu Parlamentarne skupštine ovih dana bavi i koja su to pitanja za koja bi trebala potpora i iz RH?

- Trenutno naš Klub raspravlja o svim aktima, ali svi zakoni koji sada dolaze su vezani za život u RS i nemamo primjedbi i ne dotiče se posebno nas Hrvata. U zadnjih šest mjeseca takvih zakona nije bilo. Sve zakone koji budu dolazili mi ćemo dobro razmotriti, ali ovisi što bude došlo na dnevni red. No, trasa autoceste kroz Kladare, Garevac i Čardak što se nas tiče neće proći. Učinit ćemo sve da se ta cesta dislocira i nađe bolje rješenje. Nismo protiv autoceste, ali jesmo da ona prolazi kroz naša povratnička sela i nećemo ih dati pod svaku cijenu.

Za Posavinu.org piše: Anto PRANJKIĆ

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće