Građani Orašja i Matića iskazali pijetet poginulima u Domovinskome ratu

Stotinjak sudionika, najviše mladih i djece, uključio se ove godine na Marš Orašje-Vidovice „Ratnim stazama, na spomen, na čast“ prošle subote ( 21.04. 2018.g.) i na ovaj način iskazali pijetet svim poginulima u Domovinskome ratu.

„Ovo je šetnja sjećanja na početak rata u BiH, točnije u Orašju i Posavini, kada su se naše snage morale organizirati i krenuti u obranu svog područja i već šestu godinu za redom organiziramo ovaj projekt“, kazao je predsjednik MZ Orašje Admir Nurkić. Tijekom šetnje sudionici marša zaustavili su se na nekoliko lokacija gdje su im bivši pripadnici 106 HVO br Orašje, kroz povijesni sat, prezentirali događaje iz tog razdoblja, na licu mjesta gdje su i bili, a u Vidovicama je prikazan video uradak od 20-ak minuta, arhivski snimci s društvenih mreža iz ratnog perioda 1992.g, U Vidovicama je odigrana prijateljska utakmica između djece iz Orašja i s istočnog područja općine, a što je ujedno i bila završnica subotnjeg programa. Sudionici Marša Orašje – Vidovice, kao i prethodnih godina, krenuli su od parka u Orašju, gdje su kod Spomen obilježja položili cvijeće, kao i na mezarju u Orašju, te kod Spomen obilježja na Polju Vidovice, i u Vidovicama. Nositelj projekta je MZ Orašje. uz potporu Medžlisa Islamske zajednice Orašje, koja je i inicijator ove ideje, te financijsku potporu Općine Orašje i nekoliko ovdašnjih gospodarstvenika, a u organizaciju u Vidovicama uključile su se i Mjesne zajednice Vidovice i Kopanice. Dan je okončao zajedničkim ručkom i druženjem.

Obljetnicu početka Domovinskoga rata obilježili su jučer (22.04.2018.g.) i u Matićima. U sjećanje na poginule branitelje iz Matića, položeni su vijenci kod Spomen obilježja, a služena je i Sv. misa, tijekom koje je obavljen i blagoslov postaja križnoga puta. I ovdje je program okončan uz druženje i evociranje događanja koja su trajno upisana u povijest ovih krajeva.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće