GRAD KOJI PIŠE SPORTSKU POVIJEST Snaga zajedništva iz kolijevke nogometa

Osim što je poznata kao grad na Savi bogate kulture i tradicije, grad kulena, rakije, gizdavih konja, tambure, šećera, kombajna, poznatih glumaca i glazbenika, za Županju se s pravom može reći da je grad koji piše sportsku povijest.

Kolijevka je nogometa i tenisa u Hrvatskoj. A svoj ponos i snagu zajedništva Županjci su pokazali prošloga mjeseca, za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Čak 600 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa Spomen-stadiona Prvog igranja nogometa u RH krajem lipnja uputilo je potporu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i iz Županje poslalo gromoglasnu poruku: “Jedno srce, jedna duša, jedna Hrvatska!” Odlučili su pozdraviti Vatrene, čestitati im na svemu što su do tada napravili i zaželjeti im puno sreće u daljnjem natjecanju, da dođu do kraja, na ponos svih nas i naše Hrvatske, kao što je to i Hrvatska vojska. I Vatreni su stigli do finala... Snažno je te nedjelje, 15. srpnja, kucalo srce Županje. Županjci su disali kao jedno, prekrasni prizori zajedništva iz kolijevke hrvatskog nogometa odaslani su u svijet, kao poruka vjere i nade u bolje sutra... Svatko je htio ovjekovječiti taj trenutak, fotografirajući se pokraj spomenika prvoj nogometnoj lopti u središtu grada, koji je za tu prigodu poprimio novi izgled, u kombinaciji s crveno-bijelim “kockicama”... Na ponos i diku i starih i mladih.

Županja i danas slavi. Dan je grada i zaštitnika župe. Priređen je bogat kulturno-zabavno-sportski program koji će trajati do 5. rujna, a u kojemu je svatko pronašao ili će pronaći nešto za sebe, za svoju dušu... Grad Županja svojim je sugrađanima i gostima sinoć darovao koncert Crvene jabuke. Legendarni frontmen Dražen Žerić-Žera i sjajni sarajevski rockeri užarili su atmosferu na trgu. Dobro poznatim hitovima i odličnom svirkom uz spektakularni vatromet Županjcima su čestitali Dan grada. Danas će (srijeda) na svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u župnoj crkvi biti služene četiri svete mise: u 7, 8.30, 10,30 i u 18.30 sati. Sutra će u sklopu River Jazz Festivala biti prezentacija bosphorus činela, koje se izrađuju ručno i svaki je model unikatan. U sklopu programa obilježavanja Dana grada za 1. rujna predviđen je međunarodni šahovski turnir – 12. Open Županja; u utorak, 4. rujna, bit će predstavljena knjiga “Zavičajnici grada Županje”, a dan kasnije u parku Zavičajnog muzeja bit će priređena “Noć filmske glazbe” – koncert orkestra HNK iz Osijeka.

Izvor: glas-slavonije.hr
Marija Lešić Omerović

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće