Dan otvorenih vrata u Udruzi PUŽ Orašje

Udruga osoba s posebnim potrebama Put u život – PUŽ Orašje još jednom je potvrdila da je mjesto radosnog susreta, okupljanja i druženja, mjesto puno pozitivnih i iskrenih emocija, osmjeha i zadovoljstva, ne samo svojih članova i korisnika usluga, nego i dragih prijatelja.

Ponovno smo se i mi uvjerili u to na Danu otvorenih vrata, posvećenom projektu „Razmjena mladih sa susjednim partnerskim zemljama- Coolart“ koji je ove godine održan od 31. 8. do 8. 9. u Rogoznici, u kampu Gradskog društva Crvenog križa Županja. Na Dan otvorenih vrata, u goste su im stigli prijatelji iz Županje i Sombora, njih 30-ak, s kojima su zajedno proveli prekrasnih 10 dana na moru, što su potvrdili i kroz video prezentaciju.

Na početku prezentacije projekta, pozdrave i zahvalu gostima na dolasku uputili su predsjednik i koordinator Udruge Iljo Vuković i Edin Tahirović, dok su Armin i Ružica upriličili i video prezentaciju. Osmjeh i sreća zrcalili su se na licima korisnika, koji su gledali video uradak i evocirali lijepe trenutke s ovoga putovanja, a zadovoljstvo na licima primjetno je bilo i kod njihovih voditelja. U Rogoznici je bilo 43-oje sudionika, po 10 korisnika svake udruge, dva voditelja, jedan zdravstveni djelatnik, roditelji i volonteri, kao osobna pratnja.

Projekt „Coolart“, uz umjetnost i kulturu imao je za cilj potaknuti socijalnu uključenost mladih i poboljšati pristup umjetničkim sadržajima, razviti njihove socijalne i kreativne vještine, prosocijalne stavove te međukulturalno učenje. Likovne, dramske, glazbene i edukativne radionice i aktivnosti slobodnog vremena, bili su u fokusu boravka u kampu. Njegovu realizaciju financijski je osigurala Europska unija, posredstvom Agencije za mobilnost i programe EU, a sudionici su bili Gradsko društvo Crvenog križa Županja, Škola za osnovno i srednje obrazovanje s domom „Vuk Karadžić“ iz Sombora i Udruga osoba s posebnim potrebama – PUŽ Orašje.

Jelena Bijelić Raonić iz Gradskog društva CK Županja iz Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjima, koji su i nositelji projekta razmjene mladih – Cool art, Ivana Mišković, jedna od voditeljica projekta i djelatnica cjelodnevnog boravka, Srđan Radmilović, iz Sombora, predstavnik škole za osnovno i srednje obrazovanje s domom Vuk Karadžić i predstavnik dnevnog boravka za omladinu i odrasle u sklopu te škole i Armin Mehičić, predstavnik udruge PUŽ Orašje, iz reda stručnog osoblja, suglasni su da su ovakvi susreti osoba s poteškoćama u razvoju jako važni za njihovo samopouzdanje i društveni život, prije svega za njegovu kvalitetu, za razvijanje životnih vještina, prijateljstva i ljubav, a ujedno ovakvi susreti i projekti doprinose širenju međukulturalnog dijaloga i upoznavanja s drugim kulturama i običajima s ovih prostora. Sve tri udruge permanentno rade na projektima kojima se podiže sposobnost korisnika i daju nove mogućnosti. Na godinu je u planu sličan projekt, a bude li mogućnosti povezat će se i u drugim programima kojima će raditi na povećanju kvalitete života svojih korisnika.

Predsjednik PUŽ-a Iljo Vuković inicirao je da se ovakvi susreti organiziraju češće tijekom godine, prvenstveno u interesu njihovih korisnika, što su gosti i pozdravili a jučerašnje druženje u Orašju završilo je zajedničkim fotografiranjem gostiju i domaćina.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće