Brčko: izgradnja novog mosta na Savi - jedino trajno rješenje

Izgradnja novog mosta na rijeci Savi koji povezuje BiH i Hrvatsku je neophodna jer postojeći nije funkcionalan, naveli su stručnjaci Instituta "IPSA" Sarajevo.

Prema informacijama studije o funkcionalnosti savskog mosta koju su danas predstavili, a čiji je naručilac brčanska Vlada, oni su rekli da teški motorni saobraćaj mora biti potpuno zabranjen, dok bi propust lakog motornog saobraćaja bio moguć uz određene sanacije mosta.

"Utvrđeno je da je veliki broj konstruktivnih elemenata mosta dotrajao, zbog čega smo preporučili obustavljanje teškog motornog saobraćaja, te sanaciju određenog broja konstruktivnih elemenata radi daljeg korišćenja, ali samo za laki motorni saobraćaj", rekao je predstavnik Instituta "IPSA" Kenan Imširpašić.

On je dodao da su i ranije analize preporučivale određena ograničenja saobraćaja na savskom mostu.

"Analize su preporučivale ograničenje osovinskog opterećenja mosta do nekih šest tona, s tim da se vozila moraju kretati pod tačno određenim režimom saobraćaja. Međutim, problematična je i širina mosta, koja je svega pet metara, tako da je u vrijeme velikih gužvi na mostu teško obezbijediti takav režim", pojasnio je Imširpašić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je gradnja mosta neupitna, ali i da je to dug proces, pa je neophodno pronaći privremeno rješenje da ne bi bilo ekonomskih gubitaka.

"Jedna od alternativa jeste da postojeći željeznički most bude prilagođen i za odvijanje teškog motornog saobraćaja", rekao je Milić.

On je naglasio da je distrikt zainteresovan za rješavanje ovog problema, ali da je rješenje u velikoj mjeri u nadležnosti BiH i Hrvatske.

"Mi smo zainteresovani da ovdje funkcioniše teretni saobraćaj. Bilo kakvo ograničenje u tom pogledu može izazvati negativne posljedice po Brčko i našu ekonomiju. Vlada je obavezana da o svemu informiše i nadležne institucije na nivou BiH, što smo i uradili, s ciljem pokretanja i intenziviranja dijaloga sa Hrvatskom o definisanju načina trajnog rješenja, što evidentno podrazumijeva izgradnju novog mosta na lokaciji koju bi zajednički trebalo da definišu obje strane", rekao je Milić.

On je istakao da je Brčko, kao posebna jedinica lokalne samouprave, zainteresovano da ima granični prelaz prve kategorije, zbog čega će biti uloženi svi napori da tako i bude.

"Mi ćemo o ovome informisati i OHR, koji na ovom prostoru i dalje ima određene nadležnosti, stupićemo u kontakt i sa Vukovarsko-sremskom županijom budući da i oni imaju interes za uspostavljanje takvog graničnog prelaza, a imajući u vidu i veze između Brčkog i Gunje vrlo brzo ćemo izaći sa akcionim planom kojim ćemo precizno utvrditi mjere i rokove koji se tiču sanacije mosta i predložiti alternativno rješenje za teretna motorna vozila", rekao je Milić.

(Srna)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće