Židovi i muslimani bijesni zbog zabrane ritualnog klanja životinja u Belgiji

Zbog tradicionalnih vjerskih običaja, židovska i muslimanska zajednica u Belgiji iskazale su svoju ljutnju nakon uvođenja zabrane ritualnog klanja životinja.

Iako je zabrana uvedena u flamanskom dijelu zemlje, ona će uskoro postati zakon u cijeloj državi čime će se Belgija pridružiti Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, Islandu, Nizozemskoj i Sloveniji, koje također u potpunosti ili djelomično zabranjuju nehumani oblik klanja životinja u svrhu stvaranja košer ili halal mesa, prenosi Daily Mail.

Belgijski nacionalisti, ali i brojni pobornici prava životinja pozdravili su ovu odluku, posebice iz tog razloga što židovski košer ni muslimanski halal rituali ne dopuštaju omamljivanje životinja prije nego ih se zakolje. Prema njihovim pravilima, omamljivanje znači da životinja nije u potpunosti zdrava netom prije klanja.

Životinja bi pritom trebala biti zaklana posebno oštrim nožem i to jednim dubokim rezom preko vrata, što navodno rezultira brzom i manje bolnom smrću od konvecionalnog oblika klanja.

Židovske i muslimanske zajednice i organizacije promptno su osudile zabranu, pri čemu ju jedni nazivaju „antisemitskom“ a drugi „islamofobnom.“ Obje skupine zahtijevaju da im se dopusti da životinje budu zaklane na načine kako propisuje njihova vjera.

„To definitivno podsjeća na slične situacije prije Drugog svjetskog rata, kada su takvi zakoni usvojeni u Njemačkoj,“ izjavio je rabin Yaakov David Schmahl iz Antwerpena.

Belgijska Federacija židovskih organizacija, Europski židovski kongres i Svjetski židovski kongres početkom 2018. pokrenuli su tužbu kako bi zaustavili ovu zabranu.

Čak je i Europski sud za ljudska prava opisao košer metodu klanja kao „esencijalni dio prakse židovske religije.“ Iz ovog razloga Židovi i muslimani nadaju se da će zabrana biti ukinuta jer prema zakonima EU to je kršenje vjerske slobode.

U Belgiji živi oko 800.000 muslimana i oko 45.000 Židova. Ukupan broj stanovnika kreće se oko 11.4 milijuna.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće