Švicarska pooštrava mjere

Savezno vijeće odlučilo je u Švicarskoj pooštriti mjere koje će se primjenjivati od ponedjeljka, 20. prosinca 2021. do 24. siječnja 2022.g. 

Samo cijepljene i oporavljene osobe moći će pristupiti u zatvoreni dio restorana, kulturnih, sportskih i rekreacijskih sadržaja te ostalim događanjima u zatvorenom prostoru (2G). Time se želi smanjiti rizik od zaraze neimuniziranih osoba koje lakše prenose virus i kod kojih je veća vjerojatnost da će se ozbiljno razboljeti.

Na tim mjestima mora se uz to nositi maska kao dodatna zaštita te se jesti i piti može samo sjedeći. Gdje se maska ​​ne može nositi, na primjer na mjestima gdje se ne može konzumirati sjedeći, kao što je u diskotekama i barovima, dopušten je ulaz samo za  cijepljene i osobe koje su viros preboljele. Uz to, svi moraju pokazati negativan rezultat testa (2G+). Odluka se ne odnosi na mlade do 16 godina.

Osobe čije cijepljenje, dopunsko cijepljenje ili oporavak nije bilo prije više od četiri mjeseca izuzete su od obveze testiranja. Tvrtke i događaji koji podliježu 2G pravilu mogu dobrovoljno koristiti 2G + i tako se odreći obveze maske i sjedala. Osim toga, kućni ured opet je obavezan.

Test pri ulasku u Švicarsku

Od ponedjeljka, 20. prosinca, cijepljenim i rekonvalescentnim osobama potreban je samo negativan test za ulazak u Švicarsku (PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigen testovi ne stariji od 24 sata). Oni koji nisu cijepljeni ili oporavljeni moraju i dalje pokazati dva negativna testa; prvi pri ulasku i drugi 4 do 7 dana nakon ulaska.

Dopunsko cijepljenje

Dopunskim cijepljenjem se sada može cijepiti nakon četiri mjeseca, najavio je savezni vijećnik Alain Berset. Službena preporuka uslijedit će u sljedećih nekoliko dana.

Ograničenja za privatna okupljanja poput božićnih zabava

Čim se nađe osoba od 16 i više godina koja nije cijepljena ili oporavljena, smije se samo deset osoba, zajedno s djecom sastati. Ako su svi stariji od 16 godina cijepljeni ili ozdravili, postoji gornja granica od 30 osoba. Vani još uvijek postoji gornja granica od 50 ljudi.

Događaji na otvorenom

Za događanja na otvorenom s više od 300 ljudi i dalje vrijedi 3G pravilo.

Obveza kućnog ureda

Savezno vijeće ponovno uvodi obvezu kućnog ureda za smanjenje broja kontakata. Ako je potrebno raditi na licu mjesta, maska ​​je i dalje potrebna u prostorijama u kojima boravi više osoba.

bag.admin.ch

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće