Španija planira registraciju građana koji odbijaju Covid vakcinu

Španija želi koristiti registar kako bi pratila građane koji se odbijaju vakcinisati protiv Covida-19, rekao je u ministar zdravstva Salvador Ilja (Illa).

– Treba pozvati svakog građanina da uzme vakcinu, koja je dobrovoljna. Međutim, oni koji odbiju prihvatiti bit će zabilježeni u registru, rekao je Ilja za TV “La Sexta”.

Dodao je kako registar neće biti javan i bit će podložan rigoroznim pravilima o zaštiti podataka, iako će podaci biti dostupni “evropskim partnerima”.

Kao i u drugim zemljama EU, Španija je u nedjelju pokrenula vakcinisanje. Araseli Hidalgo (Araceli Hidalgo), 96-godišnjakinja iz Guadalahare, prva je dobila vakcinu.

Tokom sljedećih 12 sedmica Španija očekuje oko 4,6 miliona doza s kojima se može vakcinisati do 2,3 miliona ljudi. Španija ima 47 miliona stanovnika i očekuje se da će se većina stanovništva moći vakcinisati do sredine sljedeće godine.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je kasno u ponedjeljak da je 298 osoba umrlo od koronavirus, što je povećalo ukupan broj smrtnih slučajeva u pandemiji na više od 50.000.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće