Zbog “pisama bombi” bi mogao dobiti 58 godina zatvora

Američke vlasti su saopćile da se muškarac koji je na nekoliko adresa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) slao pisma s eksplozivnim materijalom, zove Cesar Sayoc (56), javlja Anadolu Agency (AA).

Policija na Floridi uhapsila je Sayoca danas pod optužbom da je na nekoliko adresa slao pisma s eksplozivnim materijalom.

Državni tužilac Jeff Sessions je saopćio da su federalne vlasti optužile Sayoca po pet tačaka optužnice uključujući i za krivično djelo slanja eksploziva putem pošte.

Istakao je da bi muškarac za djela za koja je optužen mogao dobiti i do 58 godina zatvora.

Šef Federalnog istražnog biroa (FBI) Christopher Wray je novinarima kazao da improvizovane bombe u cijevi, poslane na više adresa, nisu bile “lažne naprave”.

Kako je rekao, bombe u cijevi su sadržale materijal koji je mogao izazvati potencijalnu eksploziju.

Ukupno je locirano 13 naprava koje su nalikovale jedna drugoj. Niti jedna nije eksplodirala.

Vjeruje se da je uhapšeni muškarac odgovoran za najmanje 12 “pisama bombi” koja su završile na adresama bivših predsjednika SAD-a Baracka Obame i Billa Clintona, bivšeg zamjenika predsjednika Joa Bidena, američke medijske mreže CNN kao i još nekih poznatih ličnosti.

Cesar Sayoc
Nakon što je dobio prve informacije o ovim događajima, američki predsjednik Donald Trump odmah je naredio da se provede obimna istraga i pošiljalac ili pošiljaoci pisma uhapse i privedu pravdi.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće