Zaboravite na 5G: Wi-Fi 6 je novi 'ubica' mobilnih telefona

Dok su svi raspravljali o dolasku 5G, u svijet tehnologije stigla je revolucionarna novina. Ona bi mogla da dovede do toga da većina današnjih modela mobilnih telefona zastari.

Wi-Fi 6 zvanično je lansiran polovinom septembra, ali već ugrožava pametne telefone, izuzev nekih Aplle i Samsung modela. To je zbog činjenice da sada samo ove dvije kompanije imaju uređaje kompatibilne sa novom tehnologijom, prenosi Sputnjik.

Iako novi standard bežične konekcije ne predstavlja inovacije kvalitativnog karaktera, on očigledno nudi prednosti u kvantitativnom pogledu. Tako je u poređenju sa normalnim i trenutnim Wi-Fi nova verzija 10 puta brža.

Pored toga, ima kapacitet povećanja koji je četiri puta veći od trenutnog Wi-Fi. To se u kućnim uslovima može činiti irelevantno, ali je od velikog značaja za mjesta sa javnom vezom. Sa novom verzijom više ljudi će moći da koristi zajedničku vezu bez gubitka brzine ili kapaciteta signala.

Sa novim Wi-Fi singalom možete da preuzmete film veličine 4 gigabajta za oko pet sekundi.

Takođe, napominje se da iako je teoretski maksimum sadašnjeg Wi-Fi samo 3,5 Gb/s, nova verzija dostiže 5 Gb/s. Drugim riječima, Wi-Fi 6 vam omogućava da preuzmete film veličine 4 GB za oko pet sekundi.

Još jedna prednost novog Wi-Fi standarda je visok nivo sigurnosti prilikom prenosa podataka.

Takođe treba napomenuti da osim novih pametnih telefona, ukoliko u narednim mjesecima budete kupovali laptop ili desktop računare, pripazite na Wi-Fi segment jer bi upravo u novim uređajima trebalo da bude ugrađena i Wi-Fi 6 tehnologija.

Wi-Fi 6 razvio je Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), najveće svjetsko udruženje tehničkih stručnjaka. Uz mnoštvo drugih funkcija (čija je misija bila "unapređenje tehnologije za dobrobit čovječanstva"), IEEE je u osnovi čuvar Wi-Fi-ja, s odborom koji je odgovoran za razvoj i uspostavljanje industrijskih standarda.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće