Trgovinski rat na pomolu: Kina odgovorila Washingtonu

Vlasti Kine uvele su carine na 128 proizvoda koje uvoze iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je svojevrsni odgovor na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina na kineske proizvode, javlja Anadolu Agency (AA).

Kinesko ministarstvo ekonomije saopćilo je da je odluka zvaničnog Washingtona o uvođenju carina od 25 posto na kineski čelik i deset posto na kineski aluminij neprihvatljiv potez i oprečan normama Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Kina je kao odgovor na američko uvođenje carina saopćila da od danas uvodi carine na američke prozivode u iznosu između 15 i 25 posto. Kina je uvela carine na 128 američkih proizvoda koje uvozi u ukupnoj vrijednosti od tri milijarde dolara.

Carine u iznosu od 15 posto uvode se na američko voće, povrće, čelik, vina i druge proizvode, a carine od 25 posto Kina je uvela na osam američkih proizvoda, među kojima je i svinjsko meso koje Kina iz SAD-a godišnje uvozi u vrijednosti od 1,99 milijardi dolara.

- Nadamo se da će SAD odustati od kršenja pravila WTO-a i normalizirati bilateralnu trgovinsku saradnju - navodi se u saopćenju resornog kineskog ministarstva.

Zvanični Peking poziva Washington na dijalog kao jedino moguće sredstvo prevazilaženja nesuglasica.

Izvor: Anadolija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće