Pompeo upozorio Švicarce zbog bliskih poslovnih veza s Kinom

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) upozorio je Švicarsku zbog bliskih poslovnih veza s Kinom, rekavši za švicarske novine da se neutralna evropska zemlja izlaže kršenju privatnosti ukoliko prihvati pomoć kineskih firmi u izgradnji infrastrukture.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) poručila je saveznicima da ne koriste mobilnu tehnologiju i opremu nove generacije "Huawei Technologies Co Ltd" zbog zabrinutosti da bi to moglo omogućiti Kini špijuniranje osjetljivih komunikacija i podataka.

"Huawei" poriče da je, ili bi mogao biti, sredstvo za kinesku špijunažu.

- Švicarci već dugo pridaju veliku važnost zaštiti svoje privatnosti. Ali, ako koristite kinesku tehnologiju, svoje podatke dostavljate Komunističkoj partiji Kine. Nema privatnosti - rekao je Pompeo za novine "Neue Zuercher.

U intervjuu objavljenom danas, Pompeo je pohvalio Švicarsku, koja je diplomatski posrednik između Sjedinjenih Država i Irana, kao zemlju s dubokom demokratskom tradicijom, vladavinom prava i sličnim pogledom na svijet.

Švicarski predsjednik Ueli Maurer susreo se Trampom u Bijeloj kući prošlog mjeseca, a s kineskim predsjednikom Si Đinpingom (Xi Jinping) u Pekingu u aprilu.

Maurer je u Vašingtonu rekao da je Švicarska izabrala drukčiji put u odnosima s Kinom, preferirajući zagovaranje svojih vrijednosti izravno s Pekingom.

Poručio je kako je Švicarska zabranila svim stranim kompanijama pružanje usluga za ključnu infrastrukturu, ali je "Huawei" bio prisutan na privatnom komercijalnom tržištu.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće