Plaćate li crkveni porez? Evo što gubite ako ga ne plaćate

Njemačka država uzima pripadnicima rimokatoličke crkve i lutheransko protestanske crkve kao još nekim vjerskim zajednicama, crkveni porez odnosno porez za vjerske zajednice.


Za rimokatolike taj porez iznosi u Bayernu i Baden Württembergu 8% na iznos poreza koji se plaća na zaradu, u drugim pokrajinama je to 9%, znači 8% ili 9% – ne na plaću nego na plaćeni državni porez.

Većina naši ljudi izađu godišnje na nekih 70 do 200 € crkvenog poreza. S tim da se mnogim vrati kroz povrat poreza skoro sve – posebno ako je zarada mala a imate djecu.

I sad neki pitaju kako izbjeći to plaćanje. Jednostavno, odete u općinu/ općinski sud/ matičaru/ javnom bilježniku (ovisno od pokrajine), izjavite da istupate iz RKC. Općina/sud/javni bilježnik šalje dopis vašoj biskupiji u Njemačkoj o istupanju iz RKC, i vi nećete plaćate više taj porez i uštedite koji Euro godišnje ili s JAKO dobrom zaradom koju stotinu Eura godišnje.

A što gubite? Pa idemo redom: – Njemačka biskupija šalje vašoj matičnoj biskupiji u RH ili BiH dopis da ste RKC rekli goodbye. Svi koji drugo tvrde, ne govore istinu iz neznanja ili namjerno lažu. Biskupija u RH ili BiH šalje vašoj matičnoj župi dopis da ste napustili RKC. To znači, ako umrete, nema svećenika na pogrebu, jer što će vam katolički obred pogreba kad niste dio RKC?

Želite se (katolički) crkveno vjenčati, jer je to mnogo romantičnije u onoj predivnoj maloj crkvici od sudbenog vjenčanja u općini koja liči bunkeru? Sorry, neće moći, ako su on i ona rekli goodbye RKC. Jer crkveno vjenčanje nije romantična crkva, lijepa bijela haljina, njegovo odjelo, savršena frizura i fantastičan make-up. Crkveno vjenčanje je sakrament kojeg primaš, a što će ti on, ako nisi član te Crkve? Jedan partner mora biti član RKC na crkvenom vjenčanju i taj partner onda mora obećati da će se zajednička djeca odgajati u duhu katoličanstva. I da, i župnik u BiH ili RH će saznati i neće vas vjenčati, ako ste u Njemačkoj napustili RKC. Jedina opcija vam je tempirati tako da brzinski napustite RKC u Njemačkoj i obavite crkveno vjenčanje prije nego dopis stigne u matičnu župu.

Ne želite u Njemačkoj da vam djeca idu u gradski vrtić jer je on pun Arapa i Turaka, želite da vam djeca idu u bolji katolički vrtić? Teško. Mjesta za djecu čiji roditelji nisu član jedne od kršćanskih crkava su ograničena. Ona gimnazija o kojoj svi pričaju da je najbolja u gradu, jer ima najveći postotak učenika koji prijeđu na željeni fakultet, a najmanji postotak bullyinga, nasilja i maloljetničkih trudnoća, eh ta bi bila za Vaše dijete idealna. Šteta što je pod kontrolom nadbiskupije a ne države pa prednost imaju članovi RKC i drugih crkava, a za ostatak su ostavljena samo 2 mjesta. 300 prijava godišnje dobije, 80 učenika prima.

Raspisan je natječaj za dobro radno mjesto u vrtiću, ali naglašeno je da prednost imaju katolici jer je vrtić pod upravom biskupije. A da, vi jeste katolik, ali ste htjeli uštedjeti godišnje 80 Eura, sad vam to smanjuje šansu za radno mjesto gdje možete zaraditi 400 Eura više mjesečno i dobiti druge beneficije.

I ne pitajte zasto se zatvorio onaj tečaj u crkvenim prostorijama za djecu koja uče njemački, ne pitajte gdje je onaj ovlašteni prevoditelj koji je prevodio nedjeljom poslje mise diplome gratis, ne pitajte gdje je ona naša gospođa iz Caritasa koja sređuje sve moguće i nemoguće našim ljudima. Nema vise tečaja, ni prevoditelja, ni gospođe u Caritasu. I drugi su bili pametni kao Vi, štedjeli su godišnje taj ogromni novac, pa nema više novca za te ljude koji su vam pomagali.

Sad placajte prijevod diplome ovlaštenom prevoditelju 100 Eura. Usput rečeno, godišnje platite u Njemačkoj 210 Eura za TV bez obzira bila vam godišnja plaća 15 000 Eura ili 150 000 i gledali vi TV ili ne. Za taj novac vam djeca mogu na dječijem kanalu gledati kako se 13 godišnjakinja zaljubljuje u navodno 19 godišnjeg Arapa koji izgleda kao da ima 30 godina i koji joj sve brani a ona ga ludo voli. Ili možete sa djecom otići na internet kanal tog programa, pa vam na njemu djeca mogu naučiti sa svojih 9 godina kako se ženski i muški spolni organi u različitim jezicima zovu žargonski.

Izbor o plaćanju crkvenog poreza je na vama.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće