OTVARAJU SE GRANICE SVIH DRŽAVA? OGLASILA SE SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Nastat će haos, nema više zabrana?

Stigla je poruka Svjetske zdravstvene organizacije koja je iznenadila mnoge građane jer je rečeno da zatvorene granice zemalja nisu održiva strategija u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa.

Doktor Michael Ryan, direktor za vanredne situacije u ovoj organizaciji, kazao je da će u vrlo skoroj budućnosti zemljama biti nemoguće zadržati svoje granice zatvorene, jer se ekonomska kriza u kojoj se svijet našao nakon pandemije samo produbljuje, a ekonomija mora započeti trgovinu, sve se mora nastaviti i ljudi trebaju i moraju putovati zbog poslovnih obaveza.

Kada se radi o pandemiji, kazao je da je nemoguće imati jedinstvenu strategiju u čitavom svijetu kada je u pitanju borba protiv infekcije, a ne postoji globalna strategija koja bi se mogla primjenjivati ​​jednoliko u čitavom svijetu. Kako bi se smanjio rizik od širenja koronavirusa, moraju postojati neke određene mjere, a kad su u pitanju putovanja ljudi, mjere bi trebale biti usklađene s drugim mjerama koje se uvode u bitci protiv pandemije.

Ogroman broj zemalja, naročito onih koje su članice EU, i dalje drže zatvorene granice za građane određenih zemalja koje imaju lošiju epidemiološku sliku, a Velika Britanija je uvela 14-dnevnu karantenu za sve one koji u ovu zemlju uđu iz Španjolske. Virus je ponovno izbio u Kataloniji i pojavila se velika žarišna tačka u kojoj je svaki dan sve veći broj zaraženih. London je objavio da se pažljivo nadgleda epidemiološka situacija u Francuskoj i Njemačkoj. Inače, EU bi ovih dana trebala objaviti novi popis trećih zemalja, čiji građani lako mogu ući na njezin teritorij, pa se preporučuje da članice EU-a međusobno otvaraju svoje granice od 1. augusta.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće