Obratio se Trumpovim pristalicama, najavio prvi korak...- Završava mračno doba demonizacije u Americi

Trumpovim pristašama poručio je da razumije kako se osjećaju jer je sam "nekoliko puta bio neuspješan" i pozvao ih na kraj podjela

Odmah na početku govora, Biden je pozvao pristalice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu daju šansu i pozvao sve Amerikance da okrenu novi list i oslobode se "mračnog doba demonizacije".

Nakon izlaska na scenu, Biden je naglasio da će biti predsjednik SAD-a koji ujedinjuje, a ne dijeli naciju.

Ponovio je da je ušao u utrku za Bijelu kuću kako bi "vratio dušu Amerike" te da Amerika "ponovno bude poštovana u svijetu".

-Moji dragi Amerikanci, narod ove države je rekao svoje i donio nam uvjerljivu pobjedu s najviše glasova ikad, čak 74 miliona. Počašćen sam povjerenjem koje ste mi dali. Bit ću predsjednik koji ne dijeli već ujedinjuje. Koji ne vidi crvene i plave države, samo ujedinjene države, rekao je Biden.

Trumpovim pristašama poručio je da razumije kako se osjećaju jer je sam "nekoliko puta bio neuspješan" i pozvao ih na kraj podjela.

-Vrijeme je da uklonimo oštru retoriku, spustimo temperaturu, vidimo jedni druge, ponovo se slušamo. I da bismo napredovali, moramo prestati tretirati svoje protivnike kao svoje neprijatelje. Oni nisu naši neprijatelji. Oni su Amerikanci. Biblija nam kaže da postoji vrijeme za sve, a sad je vrijeme da zacijelimo te da se obnovi demokratija, istakao je Biden.

Ovaj izbor novog predsjednika SAD-a na neki način je vratio povjerenje u tradiciju koje je Trump često ismijavao, piše CNN.

Navedeno je i to da je ovo prvi put nakon pet godina da Trump nije bio dominantna figura koja je plijenila pažnju na nacionalnoj političkoj sceni.

Biden tokom govora nije propustio spomenuti svoju suprugu Jill.

-Ja sam Jillin suprug i ne bih bio ovdje da nema nje. Jill će biti odlična Prva dama, rekao je Biden.

Zahvalio je i Kamali Harris i istakao da je ona prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog porijekla na toj poziciji i dokaz da ništa u Americi "nije nemoguće".

Zahvale su otišle i onima koji su usred pandemije omogućili da se ovi izbori provedu.

Kao svoj prvi potez najavio je borbu protiv koronavirusa koji je usmrtio više od 230.000 Amerikanaca, a milione ih ostavio bez posla.

Najavio da će u ponedjeljak imenovati tim zdravstvenih stručnjaka koji će od 20. januara 2021. provoditi plan borbe protiv koronavirusa i da će se taj plan zasnivati na nauci.

-Neka ovo mračno doba demonizacije u Americi završi sada i ovdje. Večeras cijeli svijet gleda Ameriku. Amerika je svjetionik, poručio je Biden.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće