NASA lansirala raketu na Mars

Raketa “Atlas 5” lansirana je danas iz vazdušne baze “Vanderberg” u Kaliforniji i na sebi nosi prvu robotsku sondu američke Agencije za istraživanje svemira /NASA/ osmišljene za istraživanje dubina druge planete koja ide na Mars.

Sonda će se otkačiti 90 minuta nakon lansiranja i krenuće na put dug 484 miliona kilometara ka Marsu.

Na cilj bi trebalo da stigne za šest mjeseci i treba da se bezbjedno spusti na širok i ravan plato nedaleko od Marsovog ekvatora pod nazivom “Elysium Planitia”.

Po slijetanju sonda, koja je na solarni pogon, u naredne dvije godine će proučavati dubine Marsa radi istraživanja formiranja Crvene planete.

Glavni instrument na sondi je seizmometar koji treba da detektuje i najblaže vibracije od “marsotresa” širom planete.

Naučnici očekuju da će tokom misije biti zabilježeno do stotinu marsotresa, čime će dobiti podatke kojim će im pomoći da utvrde dubinu, gustinu i sastav jezgra planete.

Američka svemirska agencija NASA lansirala je novu sondu na Mars.

Misija pod nazivom „InSight“ će biti prvi projekat koji se pretežno bavi istraživanjem unutrašnjosti te planete, izvještava BBC.

Letjelica, koja bi na Mars trebala sletjeti u novembru, postavit će seizmografe na površinu kako bi ispitivala potrese, odnosno tzv. „marsotrese“.

Ovi potresi bi trebali pružiti informacije o slojevima podzemnih stijena, a te informacije će biti uspoređene s onima sa Zemlje kako bi naučnici saznali više o stvaranju planeta prije 4,6 milijardi godina.

– Sva ta pomjeranja koja vidite na seizmografima, naučnici znaju kako izvući te informacije. Nakon što zabilježimo mnogo, mnogo ‘marsotresa’ iz različitih pravaca, moći ćemo sastaviti trodimenzionalni pregled unutrašnjosti Marsa – objasnio je dr. Bruce Banerdt, glavni istraživač projekta „InSight“.

Raketa Atlas je lansirana iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji u 04.05 sati po lokalnom vremenu u subotu.

NASA je seizmografe na ovu planetu posljednji put poslala tokom 1970-ih godina, ali ove misije nisu uspjele detektovati vibracije u tlu jer su instrumenti postavljeni na glavni dio sonde.Tako su te sonde zabilježile jedino podrhtavanja stabilizatora letjelice usljed vjetra.

„InSight“, s druge strane, će imati seizmografe postavljene direktno u tlo Marsa.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće