Šta je inspekcija pronašla u hrani na 10 hiljada ispitanih uzoraka

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da 331 uzorak nije imao zadovoljavajuće rezultate u pogledu mikrobioloških i fizikalno-hemijskih ispitivanja što iznosi 3,33 posto

Za provođenje različitih laboratorijskih ispitivanja veterinarski inspektori Uprave za inspekcijske poslove KS su tokom prošle godine uzeli ukupno 9.951 uzorak, što je za 2.563 ili 34,7 posto uzorka više u odnosu na isti period 2017. godine. Od ukupnog broja analizranih uzoraka 9.210 su bili uzorci proizvoda i sirovina životinjskog porijekla, hrane za životinje i drugih materijala životinjskog porijekla i vode, te 740 briseva površina u kontaktu sa hranom.

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da 331 uzorak nije imao zadovoljavajuće rezultate u pogledu mikrobioloških i fizikalno-hemijskih ispitivanja što iznosi 3,33 posto.

Najčešće mikrobiološke neusklađenosti utvrđene su kod ispitivanja briseva površina u kontaktu sa hranom odnosno kod 57,38 posto ispitanih uzoraka, zatim kod svježeg i smrznutog mesa u postotku od 36,25 posto neusklađenih rezulatata, a ostatak čini manji broj uzraka proizvoda od mlijeka, vode i jaja. Utvrđene mikrobiološke neusklađenosti odnose se na detekciju Campylobacter cpp, Salmonelle spp, povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija, enterobakterija, te kvasaca i plijesni.

Ukupno 1.534 uzoraka ispitana su na ostatke veterinarskih lijekova, teških metala, radionuklida, toksina, metabolita, te 198 uzorka na pretragu GSE-a, (goveđe spongioformne encefalopatije, poznate kao "kravlje ludilo"), gdje nisu utvrđene neusklađenosti.

Za 183 uzorka proizvoda zatražena je i fizikalno-hemijska analiza od čega je njih 80 ili 43,72 posto nije odgovaralo relevantnim propisima na snazi. Utvrđene fizikalno-hemijske neusklađenosti odnose se na veći sadržaj masti, proteina i kolagena u proizvodima od usitnjenog svježeg mesa, te ukupan broj bakterija i somatskih stanica u sirovom mlijeku.

U svim slučajevima kod kojih su utvrđene neuklađenosti, inpektori su blagovremeno poduzeli odgovarajuće mjere predviđene zakonom. U toku 2018. godine donesno je i 68 rješenja zabrane prometa i neškodljivog uništenja neispravnih sirovina i proizvoda životinjskog porijekla, što je za 31 rješenje ili 83,70 poto više u odnosu na 2017. godinu. Zbog neispunjavanja kriterija mikrobiološke čistoće površina u kontaktu sa hranom, veterinarski inspektori su u 18 slučajeva donijeli rješenja o privremenoj zabrani rada do ispunjenja propisanih kriterija.

Važno je istaći da se nezadovoljavajući mikrobiološki nalazi u navedenom periodu nisu dovedeni u epidemiološku vezu sa obolijevanjem potrošaća na području Kantona Sarajevo.

Službeno uzorkovanje u svima fazama poslovanja s hranom na području KS provodi se kontinuirano uz redovnu analizu stanja, s ciljem unaprijeđenja i usmjeravanja daljih kontrolnih aktivnosti veterinarske inspekcije, a u krajnjem interesu zaštite zdravlja i interesa potrošača, navodi se u saopćenju Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.
Izvor: Faktor

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće